Атанас Атанасов: Ще намаля такса смет и ще върна Добрич на картата на България

ПП АТАКА в лицето на кандидат за кмет в Добрич Атанас Атанасов и кандидатите за общински съветници – Десислава Димитрова, Явор Георгиев, заедно с депутата Калина Балабанова, посетиха фирма Тедива и изложиха своята план-програма „Бъдеще за Добрич.

Атанас Атанасов: Ще намаля такса смет и ще върна Добрич на картата на България

Тя включва няколко направления – икономика, социална дейност, здравеопазване, образование, култура, спорт, туризъм, обществен ред и сигурност, екология. Във всяко едно от тях са посочени проблемите на града и гражданите и начините за разрешаването им. 



Най-фрапантните проблеми за града ни са – нерегламентираното събиране на такса за охрана в училищата от родителите на учениците, високите такси за смет на добричлии (на второ място сме в България), липсата на развитие на крайните квартали на града, липсата на площадки за спорт, липсата на детски площадки, лошото състояние на пътната мрежа в Добрич и още много други.

Според Атанасов е нужна прозрачност при разпределението на обществените поръчки и толерирането на местни фирми, за да се подкрепи бизнеса в Добрич и да се разкрият нови работни места за гражданите. Крайно време е Добрич да спре да се обезлюдява, а младите да търсят реализация навън. Като една от спасителните мерки би могла да се наложи въвеждането на данъчни облекчения за фирми, занимаващи се с производство и извършващи дейността си в Добрич - да са задължени да наемат поне 35 лица с адресна регистрация град Добрич. Обществените поръчки да се обвързват с условие – 60% от заетите лица да имат адресна регистрация шест месеца  по-рано в град Добрич. Така ще се сложи край на порочната практика да се наемат външни фирми за града ни, които да се облагодетелстват. 

Един от основните проблеми – високата такса битови отпадъци, има много лесно решение. Чрез монтирането на GPS системи за контрол и проследяване на свършената работа, да се заплаща само за реално извършена дейност. 


Години наред Атанасов  и екипът му се борят  с порочната практика обсъждането на бюджета да се извършва при непрозрачност за местния бизнес и синдикатите. Атанасов иска да наложи публичното разпределение на сумите от бюджета, които да достигат до всички звена. С разрушаването на тролейбусната мрежа, Добрич остана без екологично чист транспорт. Неговата роля бе поета от преобразувани товарни в пътнически маршрутки, които не задоволяват нуждите от градски транспорт на добричлии. Те не могат да се ползват от майки с колички и инвалиди, защото не разполагат с техническо съоръжение за улеснен достъп. Освен това, индустриалните зони в Добрич и някои квартали се оказват без транспорт. 

Атанасов призова служителите на фирма Тедива да застанат зад него на 25 октомври като гласуват с номер 10 в бюлетината.