Китайският завод в Добрич ще заработи през следващата година

Временно изпълняващият длъжността кмет на Община град Добрич арх. Пламен Ганчев връчи сертификат за инвестиция клас В на фирма "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД.

Китайският завод в Добрич ще заработи през следващата година



С този документ фирмата ще може да се възползва от съкратени срокове за административно обслужване и така съществено ще се увеличи скоростта на изпълнение на инвестиционния проект, неговото въвеждане в експлоатация и успешен старт.


Това е първия сертификат за инвестиция клас В, издаден от Община Добрич. Решението бе взето единодушно от общинския съвет на редовното заседание през септември.


Сертификатът бе връчен днес в Община Добрич на Надя Маринова - съдружник в "България Тианшинонг Фийд Ко." ООД. Фирмата има още двама собственици, които са китайци. Те бяха представлявани днес от Лиу Чунюнг, който от 30 години живее в България и има опит в агро бизнеса.

Инвеститорите съобщиха, че до края на годината ще бъде направена първата копка на новия завод в Добрич, а през следващата той ще заработи. Първоначалната инвестиция е в размер на 5 милиона лева. Предвиждат се още 3 етапа на разширяване на дейността и увеличаване на силозите от два на шест. На първия етап ще бъдат наети около 50 човека. При достигане на максималния планиран капацитет работниците ще бъдат над 90.

Китайският фуражен завод в Добрич ще бъде изграден в промишлена зона - Запад, зад бившите "Вторични суровини", като теренът вече е закупен. Цялата продукция - концентриран фураж и царевица, ще бъде изнасяна в Китай.

Представителите на фирмата обясниха, че изборът на Добрич не е случаен и е направен след близо 2 години проучвания. Тук е житницата на България, земеделското производство в района е най-развито - зърно, царевица, земеделски култури, от които китайският пазар има нужда, сподели Лиу Чунюнг. Цялата необходима за завода агро продукция ще се закупува от стопаните в Добруджа. Освен това градът ни е близо до Пристанище Варна, от където ще се осъществява износът на готовата продукция за Китай.