Добрич излиза на протест срещу ТТИП! Нека дружно кажем НЕ на фракинга, ГМО и алчните корпорации!

Протестът "СТОП ТТИП" ще се състои на 10 октомври, събота, от 11.00 часа пред църква "Св. Георги" в центъра на Добрич. Десети Октомври е Международен ден на Земята и на тази дата народите от цяла Европа по традиция провеждат протести срещу подготвяното Трансатлантическо търговско споразумение между САЩ и ЕС. Протестът в Добрич е граждански, надпартиен, протест за непреходни граждански права, за достоен и здравословен начин на живот в цяла Европа. Поканени са всички граждани, споделящи инициативата, независимо от партийните им пристрастия.

Добрич излиза на протест срещу ТТИП! Нека дружно кажем НЕ на фракинга, ГМО и алчните корпорации!

Публикуваме подробен материал по въпроса, написан от Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив:



"Скъпи сънародници! Българи!
       
Живеем в тежки, смутни времена! Почти на границите на Еврoпа се води война! Няма да коментирам кой и защо я води! Всеки мислещ човек е длъжен да се информира и да си състави мнение! Потоци от хора заливат Европа и България! Няма да коментирам кой организира това! Няма да коментирам дали са бежанци или икономически мигранти! Всеки сам може да си направи изводите! Факт е обаче, че Европейският съюз е безсилен да се справи с този проблем! Всички видяхме, че лидери няма, че мненията са крайно разделени и граничат ту със сълзливо защитаване на правото на всички, неизвестно от целите им, да бъдат приютени, нахранени, ту с  крайно противоположното мнение да бъдат изгонени, неприети, дамгосани, заради цвят на кожа и религия, отново всички!

В тази ситуация, обаче има една непроменлива величина, а именно - постоянният и засилващ се натиск върху европейските народи и лидери за подписване на споразумението ТТИП!

Колкото и секретно да се водиха преговорите, народите все пак разбраха за какво става въпрос! Надявам се и всички българи да са разбрали това! По тази причина няма да се впускам в подробни обяснения, а само ще спомена, че ако това споразумение бъде подписано, ще стовари върху нас, европейците, още една война - войната с богатите корпорации! Те ще получат правото да разпространяват ГМО по всякакъв начин (засега има някакви ограничения в България и Европа)! Ще могат безнаказано да ни захранват с месо от животни пълно с хормони, обработено с хлор и т.н. Здравеопазването, социалните придобивки на европейците ще бъдат подложени на неимоверен натиск! Дори ние, в България, ще разберем, че все пак сме имали някакво хуманно здравеопазване и социална защита над индивида, колкото и да не са ни е харесвали!

Не на последно място, земите ни ще бъдат подложени на агресивно проучване и добив на всякакви подземни богатства, включително на шистов и въгищен газ от наднационални корпорации! И тогава дори не бихме могли да се позоваваме на мораториуми и закони за забрана на някои технологии в нашите държави, имам предвид европейските, защото съответната корпорация ще има правото да съди държавите за пропуснати ползи!

И тук идват най-големите страхове на народите, а именно, че съдът, който ще решава тези спорове, ще се състои от трима души! Само трима съдии  ще решават спор между Държава и корпорация! Мисля, че на всеки здравомислещ човек е ясно, кой ще е победител в този спор,  бедната Държава или богатата корпорация!

Всичко това, относно ТТИП, пиша съвсем накратко и съвсем опростено, с цел само да маркирам основните тревожни пунктове по темата! Материали, задълбочени и професионални, има достатъчно в мрежата и всеки може подробно да се информира и не само може, а трябва!

Десети октомври е ден на Земята - тази наша прекрасна планета Земя, създала нас и толкова красоти около нас! На този ден всяка година европейските народи заливаха площадите си с плакати “STOP TTIP”!

Ние също, в България, демонстрирахме своето несъгласие, макар и не толкова масово! Но сега нашите европейски приятели имат огромни проблеми! Вълната от многолики преселници заля нашата Европа! Срещата с тези хора е обсебваща по ред причини, било от страх, било от усилия за милосърдие, но факт е, че народите на Европа са изключително ангажирани с този проблем!

Ние също си имаме нашите проблеми, но някак по-стари – проблеми, с които свикнахме да живеем! Вълната от преселници малко ни заобикаля, по ред причини, и слава Богу!

Дошъл е моментът ние да покажем, че сме истински европейци! Да покажем, че сме хора, които милеем за най-цивилизования континент на Земята!

За живота и здравето на поколенията ни! Послушните ни управляващи не можаха да еманципират малката ни България години наред! И не само! Някои от тях правят така, че ние да се срамуваме от тях - не за друго, не дори толкова за грешна позиция, а заради липсата на всякаква позиция извън заповедите, които получават в слушалките от силните на деня.

Дошло е време целият български народ да направи така, че европейските народи да заговорят отново с възхищение за народа на България! Всички трябва да разберат, че тук живеят хора умни, прозорливи и независими! Защото, защитавайки себе си в борбата срещу ТТИП, ние защитаваме цяла Европа! И тъй както с възхита говорят за нас, заради наложения мораториум върху проучване и добив на шистов газ, тъй сега единни трябва да защитим народите си от посегателство срещу здравето и живота ни, което всъщност представлява това налагано ни отвъд океана споразумение! Дошло е време ние с вас да поставим България в центъра на прогресивна Европа!

Специално се обръщам към мнозината симпатизанти на Америка: Приятели, не се заблуждавайте, не Америка е тази, която ни натиска, буквално, за подписване на ТТИП, а глобалните американски корпорации, чрез своето зависимо до голяма степен от тях правителство! Народът на Америка също протестира срещу СЕТА, ТТИП, АКТА и др.

Приятели, българи, нека забравим многообразните си различия по ред проблеми! Всички знаем, че сме си индивидуалисти, че всеки си има своето мнение, но както в дните на Съединението и Независимостта, България е направила най-полезните си исторически ходове, защото българите са били единни, тъй единни трябва да сме и сега!

А по темата „СТОП ТТИП” мисля, че всички сме наясно с опасните последствия! По тази тема ние всички сме съмишленици, като изключвам различните политически сигнали! Защото на нас ни пука каква храна ще ядем, каква вода ще пием и изобщо дали ще имаме вода за пиене!

Защото ГМО и химикалите от фракинга ще тровят всички ни, независимо от това какви политически пристрастия има всеки от нас!    

Защото тези вредности няма да ни подбират според партийната ни принадлежност, според това какви „фили” и какви „фоби” сме, нито пък според това каква религия изповядваме!

Приятели, българи, русофили и русофоби, християни и мюсюлмани, и всякакви други „фили” и „фоби”, членуващи или нечленуващи в различни партии, държавни служители, или работещи в сферата на частния бизнес, всички ония, които не са престанали да живеят извън вегетирането, които не са престанали да мислят и чувстват, молим ви, каним ви да залеем площадите на всеки град и село, за да ни забележат най-после и да решат да се съобразят с нас!

Ние с вас нямаме други средства, за да изразим мнението си! Видяхме, че дори и чрез референдум се притесняват да ни попитат! Питали ни били на избори? Няма да навлизам в темата за честен, платен, корпоративен и всякакъв друг неистински вот, чрез който ни питат! Дошло е време, без да ни питат, ние да им кажем!

Впрочем, искам нещо да обясня в детайли. Мнозина ме питат защо сега, по време на предизборна кампания, ще протестираме? Вие сигурно също се питате! Отговорът е ясен! Защото денят на земята  е 10 октомври и просто съвпада с предизборната кампания у нас! Защото има огромно значение дали ние ще надигнем глас заедно с другите европейски народи или ще си викаме поотделно, на отделни места, в различно време! Защото само водата от водопада руши канари, а отделните малки поточета лесно могат да бъдат прегазени!

Българи, да излезем от стаите, да изключим компютрите и да залеем улиците, за да покажем ясно и категорично, че нас ни има, че ние не сме едни книжни мищоци, които само изливаме страстите си по кюшетата на интернет, а сме видими! Ние трябва да покажем, че сме видима човешка сила, готова да потърси сметка от всяко правителство, което продаде интересите ни! Трябва да ни видят и чиновниците от Европейската комисия - онези, които са подложени на съблазън или заплаха за подписване на ТТИП, за да си припомнят кой в крайна сметка плаща астрономическите им заплати и представителни разходи!

Защото, приятели, богатите чиновници ще консумират чисти храни, те могат да си го позволят, ще се преселват от замърсени региони в чисти такива, защото могат да си го позволят! Тук, на терен, оставаме ние с вас! Още по-лошо, остават децата ни, говоря за цяла Европа! Готови ли сме да позволим това? Надявам се, че не! Затова призовавамe да се организираме,  да напишем по един плакат или просто на един лист да напишем „STOP TTIP” и да излезем на площадите в посочения от организаторите час и на посоченото място на 10 октомври тази година! Ако във вашия град или село няма конкретна организация, направете си я! Организирайте сe от човек на човек, определете си място и час и излезте!  На 10 октомври! 

Ако няма медии, направете си снимки, клипчета и ги изпратете до медиите, защото те са тези, които могат да отнесат протеста ви до Европейската комисия!

Има няколко дни до 10 октомври, деня на Земята, освен това е събота, което съвсем ни прави свободни от делнични задължения, за да демонстрираме несъгласието си с ТТИП!

Един час сега може да ни осигури години напред здравословен живот!

Победата ще е за нас и за децата ни!" 

Дата 06.10.2015г.

Синтия Недялкова

Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване