Санкции за над 1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове

Албена е сред плажовете, на които няма констатирани нарушения през изминалия сезон.

Санкции за над  1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове

Санкции за над  1 млн.лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по българското Черноморие за установени нарушения. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Експертите на  МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки в периода от средата юни до края на месец септември на 56 плажа, отдадени на концесия и 48 плажни ивици, отдадени под наем. Близо за  600 хил.лв. от  санкциите са за констатирани повторни нарушения, съгласно договорните клаузи в договорите.

Най-честите нарушения са недостатъчен брой спасители и  спасителни постове, непълното им оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена. Нарушения има и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане. Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения процент от общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях.

Министър Павлова изтъкна, че при проверките са установени и „плажове отличници“, при които няма констатирани нарушения. Това са „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена - север“, „Св. св. Константин и Елена - голям плаж“, „Св. св. Константин и Елена - малък плаж“, „Св. св. Константин и Елена - юг“, „Буните“, „Буните 2“, „Офицерски“, „Рибарски“, „Робинзон“, „Лозенец - Караагач“, които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете  „Козлука“, „Св. Влас – изток“, „Св. Влас – запад“ и „Къмпинг „Веселие“.