Експерт по заразите: Българският антракс най-смъртоносен

Най-смъртоносният антракс за хората се разпространява в България.

Експерт по заразите: Българският антракс най-смъртоносен

Причината са 4 генетични разновидности на микроба, който причинява болестта, които се срещат само в нашата страна, каза за „Стандарт” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента специалистите продължават изследванията им. Тези щамове са по-различни с това, че са с по-мощна сила и са смъртоносни при хората, обясни той. За първи път учените се натъкнали на тях преди две години, когато починала жена от антракс. Сега отново ги срещат при мъжа от варненското село Млада гвардия. Специалистите чакат и по-детайлните анализи от пробите на 72-годишната жена от Оброчище, която също почина от антракс в четвъртък.

Продължава да е в болница във Варна на лечение синът на починалата, но той е без опасност за живота. „Под лекарско наблюдение и на профилактично антибиотично лечение са седем души от селото - съпругата и дъщерята на болния мъж, техни съседи и негов приятел, защото са консумирали от месото на заразеното животно. Всички са добре, без оплаквания, но лекарите, които ги прегледаха, прецениха, че ще минат курс на лечение с профилактична цел”, каза още кметът Караджов.

Той сподели, че в събота сутринта от стадото на стопанина, чиято майка почина, е умряло животно от антракса, като ветеринарите са обяснили, че макар и ваксинирано в петък, явно е било болно и не е успяло да изгради имунитет. "Няма други болни животни в селото, хората са спокойни и няма паника", добави още Караджов. Специалистите смятат, че причина за поява на антракс в Оброчище е горещото и сухо лято. Ветеринари обясняват, че при паша овцете поемат и част от почвата, защото тревата е суха, а бацилите на антракса живеят със стотици години в почвата.