Огнище на антракс има в Оброчище, заразена жена почина

73-годишна жена от Оброчище почина във варненската инфекциозна болница вчера сутринта. Направени са й проби за антракс, като първата е положителна.

Огнище на антракс има в Оброчище, заразена жена почина

По същото време там е хоспитализиран и 50-годишният й син Илия Стамов, който в момента е добре. Огнище на болестта антракс е обявено в селото днес, след подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция. Областна дирекция по безопасност на храните обследва случая.




По предварителна информация, на 17 септември в лично стопанство в село Оброчище, без да бъде информиран официалния ветеринарен лекар, е заклана овца, която е била във видимо недобро здравословно състояние. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването.

Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. Приятелят на собственика Стефан Николов е консумирал от заразеното животно, но след дълга термична обработка. Сега превантивно е на антибиотици. Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Остава да бъдат ваксинирани още около 150 възприемчиви животни.


Утре ще се ваксинират крави, коне и кози, жителите на цялото село са предупредени, взети са предпазни мерки, съобщи кметът Данаил Караджов. Последният случай на антракс в областта е от 1986 година, в землището на град Балчик, където през август е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.


Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да НЕ предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ ПО ТЕМАТА ОТ ОБРОЧИЩЕ ВИЖТЕ ТУК