МИГ Добричка със 74% изпълнение на стратегията за местно развитие

На среща на сдружение Местна инициативна група (МИГ) Добричка беше направен отчет на резултатите, постиганти по стратегията за местно развитие досега, заедно с експертите, които работиха по подготовката й – Правда Димова и Галина Митева.

МИГ Добричка със 74% изпълнение на стратегията за местно развитие


Изп. директор на МИГ Надежда Василева приветства присъстващите бенефициенти, като им припомни, стратегията на добричката инициативна група беше оценена като една от най-добрите в страната при създаването й през 2011 г., а очакванията са и на финала да е сред призьорите.


Кратък анализ и оценка на въздействието на стратегията направи Галина Митева, която проследи фазите на изпълнението й. В момента се прилага последната 6-та фаза, която включва отчитане на проектите и изплащане на субсидията. Финансиране са получили 52 проекта, неразплатени са още 11, 9 от които изпълнява Община Добричка. Отчетени и бяха слабите моменти, като недостатъчен на интерес по някои от мерките или неправилно планиране от страна на бенефициенти. Дадени бяха примери за проекти чиито идейни носители дотолкова са занижили сумите, с които кандидатстват пред фонд Земеделие, че впоследствие се отказват от тях, защото са неизпълними.


В крайна сметка резултатът е впечатляващ с усвоени 74% от средствата по прилагане на стратегията за местно развитие. Направени са инвестиции за подобряване на жизнената среда в 28 села, подкрепени са малки и средни земеделски стопанства, микропредприятия, общината и читалища. Под прякото въздействие на стратегията попадат 41% от територията на МИГ Добричка и 70% от населението. Направени са инвестиции за над 4 млн. лв., като 62% от тях са в подкрепа на частния сектор. Създадени са 30 работни места.


Правда Димова представи добрите БГ практики и научените от  МИГ Добричка уроци при изпълнението на стратегията. „Като цяло, същността на определянето и споделянето на „добрите практики” е да се учим от опита на другите и да използваме натрупаните знания в нашите собствени дейности. Добрите практики могат да служат като източник за вдъхновение и пример и да подскажат нови подходи за разрешаването на съществуващи проблеми“, подчерта тя. Такава е създаването на Туристически информационен център на магарето в Гурково.


Сред добрите практики на МИГ Добричка са проектите „Съкровищата на село Смолница“, „Зелената хубост на Одринци“, „Медена къща Михови“.


Научените уроци се синтезират в следното: синергия, коопериране и партньорство между публичен, частен сектор и НПО.