Подсилват охраната на границата, кошмарни задръствания по пътищата, възрастен мъж дари колата си на отец Иван

Миграционната криза е водеща тема за вестниците в неделя.

Подсилват охраната на границата, кошмарни задръствания по пътищата, възрастен мъж дари колата си на отец Иван

„Подсилват с полиция и жандармерия границата с Турция
7 полицейски коли с 15 служители от Областната дирекция на МВР в Хасково са били изпратени на пункта Капитан Андреево, съобщиха от полицейската пресслужба.
Към тях са се присъединили и 20 жандармеристи с 4 специализирани автомобила. Целта на командироването им е превенция на нелегален миграционен поток в страната..." - в. „24 часа".

„300 мигранти са се опитали да влязат в България през последното денонощие, но са върнати на турска територия. Това обяви директорът на Граничната полиция Антонио Ангелов, който инспектира ГП „Капитан Андреево", предаде БНР.
Ангелов съобщи, че 150 служители охраняват българо-турската граница, а към тях се присъединяват и 20 жандармеристи, които ще патрулират по главния път Е80 към Турция. Командированите допълнително полицаи и жандармеристи на българо-турската граница е за да се осъществи превенция за миграционния натиск, обясни директорът на ГД „Гранична полиция" Антонио Ангелов.
"Това не е продиктувано, искам да успокоя и гражданите, и колегите, нямаме някакво нарастване на напрежението от страна на турската страна, но си взимаме превантивните мерки така, че да не ни изненадат по някакъв начин. Имаме уверението на турските колеги, че абсолютно овладяват положението, но този план е по-скоро превантивен. Искаме да си уплътним още повече границата в това направление", заяви той.
През последната седмица миграционният поток е намалял с 50%. През изтеклото денонощие на турска територия са върнати 300 мигранти, опитали се да пресекат граничната бразда. 21 са задържаните, които след преминаване на съответните процедури ще бъдат настанени в бежански центрове." - в. „Труд".

„Кризата с бежанците не може да бъде решена като подмятаме мигрантите между полузатворени граници и полуотворени железопътни гари. Това заяви в интервю за телевиция "Европа" президентът Росен Плевнелиев.
По думите му кризата с бежанците идва да покаже колко е голямо отдалечението от ценностите на основателите на Европейския съюз. Той не беше създаден с идеята за огромно количество администрация в Брюксел, и не с идеята за боричкане за еврофондове, отбеляза Плевнелиев.
ЕС и неговата основополагаща идея е, че чрез интеграция народите на Европа ще постигнат такова ниво на съвместно съжителство, на общност, което да направи бъдеща война невъзможна, изтъкна държавният глава. Според него итеграцията е основният и единствен аргумент и инструмент на Европейския съюз, за да може в бъдеще да не се случват войни..." - в. „Дневник".

"Не е нищо добро това, за да кажа: "Спокоен съм", и да успокоявам и хората. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Созопол, предаде агенция "Фокус". По думите му предстои среща между бежанците в Турция и турския премиер. Той допълни, че се надява тамошните власти да се справят с положението. "Цяла нощ с Румяна Бъчварова и главния секретар, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите", заяви той." - в. „Сега".

„Евростат: Само 1 от 5 мигранти е сириец
Данните на Евростат показват, че само 21 на сто от мигрантите в Европа са от Сирия. Вторият източник на миграция е Афганистан - 13 на сто, а третият изненадващо е Албания - 8 на сто.
Данните на Евростат бяха разпространени днес и са актуални към 30 юни т.г.
Иракчаните в бежанската вълна са 6 на сто, веднага след тях са косовари - 5 на сто. Толкова са и мигрантите от Еритрея. В бежанския поток в момента има хора дори от Русия - 2 на сто и Украйна - 3 на сто." - в. „Сега".

„Общо 137 души са били задържани снощи при поредната акция срещу нелегалните имигранти в София. Това съобщи МВР след акцията. Задържаните имигранти са установени при проверки в хостели и малки хотели в централната част на столицата.
При първоначално проведени разговори чужденците не са могли да дадат обяснения за правния си статут. Информацията за част от задържаните е, че са незаконно пребиваващи в страната ни. Те ще бъдат настанени в регистрационните центрове на дирекция "Миграция", където тепърва ще се установява самоличността им, начинът им на влизане, както и дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци.
Това е поредната операция, която се провежда в рамките на предприетите мерки за противодействие на нелегалната миграция." - в. „Дневник".

„25 км задръстване по Е-79 преди Дупница
В първия от поредицата почивни дни задръстванията са километрични - най-тежка е ситуацията по главен път Е-79. Натоварено е движението в района на ГКПП „Кулата". 25 км е опашката преди Дупница по АМ Струма, информират източници на "24 часа". Нужни са 4 часа, за да се стигне до града.
Тези, които имат възможност, нека да отбиват по стария път и да карат по него. Има много камиони, за около 20 минути се минава един километър. Има тройна колона, а трите ленти след това се събират в една лента, задръстването е много голямо, информира БНР..." - в. „24 часа".

„Пълен кошмар в жегата преживяха хиляди българи, избрали да пътуват в събота за предстоящите почивни дни. Ключови пътища в страната бяха затапени от километрични колони от автомобили.
Най-голямо задръстване имаше по АМ "Струма" в посока Кулата, където от сутринта движението се осъществява във всички платана, включително и аварийната лента.
Тапи на входа на Дупница имаше от сутринта до вечерта. По обяд движението от София към Дупница се пренасочи по стария път през Долна Диканя, но това също доведе до опашки от изнервени водачи. Много хора бяха принудени да изберат черния път през селата Тополница и Яхиново, за да стигнат до Дупница, съобщава "Фокус".
Следобяд кметът на община Дупница Методи Чимев разпореди да бъдат раздадени повече от 2400 бутилки с минерална вода, които да бъдат раздадени на хората, чакащи с часове в задръстването. Получени са сигнали и за множество припаднали заради високите температури.
Засилен бе трафикът и по АМ „Люлин" след разклона Перник - Кюстендил до село Усойка и по Главен път Е-79. Заради ремонтите в Пазарджишкия участък на АМ "Тракия" там също се образува задръстване с дължина повече от 10 км. Там са станали 10 леки пътнотранспортни произшествия, но за щастие няма пострадали.
Наши читатели алармираха, че са пътували по 4 и повече часа от София до Пловдив.
Много българи, избрали да почиват в Гърция, недоволстваха от километричните опашки на "Кулата" и "Маказа". Най-интензивен бе трафикът между Благоевград и Сандански.
Нови задръствания по основните пътни артерии в страната се очакват след три дни, когато българите ще започнат да се прибират от своята почивка. На 22 септември от обяд до 19:00 часа ще има две ленти за движение в посока Перник-София. Движението в четири участъка на „Тракия" ще става двупосочно. Поради ремонта на виадуктите „Елешница" и „Бъбреш" на магистрала „Хемус", движението ще се извършва двупосочно в платното в посока Варна, съобщава Нова тв." - в. „Стандарт".

В неделния ден вестниците отделят място и на истории за проявена доброта и щедрост.

„Когато сърцето на човек е голямо, няма малки и големи жестове, нито пък скъпи и евтини подаръци. За някои хора зелената „Лада" на дядо Георги е просто стара кола. За него обаче тя е половин живот спомени. Възрастният мъж решава да дари соц возилото на отец Иван, защото вече не може да го кара, разказва Нова тв.
Колата от 70-те години на миналия век обаче се оказва трудна за шофиране. Затова отецът трябва да премине през специален курс. С всеки изминат километър се приближаваме все по-близо до новия дом на автомобила. Моментът на раздялата обаче не е тъжен, твърди дядо Георги. Напротив - сбъдва се най-голямата му мечта.
На 85-години дядо Георги вече е научил своите житейски уроци. Първият от тях е със заглавие „Вяра" - вяра в доброто, вяра в Господ и вяра в това, че щастие може да се подари. А раздялата - тя понякога е велико нещо - дава повече отколкото взима." - в. „Труд".

„Близо 5,5 тона хартия събраха за по-малко от два часа жителите на Горна Оряховица в рамките на кампанията "Стари вестници за нови книги".
Целта на акцията е да сбъдне мечтата за бебе на семейства с репродуктивни проблеми. В специални кутии за дарения всеки можеше да подкрепи двойките. Кампанията е организирана от издателство "Прес" и вестник "Стандарт", Съюзът на българските журналисти и вестник "Седмицата".
Инициативата в подкрепа на каузата на Фондация "Искам бебе" бе реализирана с партньорството на "Лактима" ЕАД, Спортни магазини ARR и Община Г. Оряховица. Луксозна детска книжка на издателство "Прес" получи всеки, който предаде поне 3 кг стари вестници.
Събраната хартия ще бъде рециклирана, като по този начин бе даден още един пример за отговорно отношение към околната среда..." - в. „Стандарт".