Борисов: Няма нужда от армия на границата с Турция, Електронна винетка сменя стикера за автомобилите

Иван Искров получавал 16 546 лв. месечно заедно с бонусите, Курс към по-високи данъци, Финален щурм към морето

Борисов: Няма нужда от армия на границата с Турция, Електронна винетка сменя стикера за автомобилите

24 часа

Иван Искров получавал 16 546 лв. месечно заедно с бонусите, обяви БНБ

На 30 юли 2015 г. Управителният съвет на БНБ прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на своите членове, съобщиха оттам.

Принципите за определяне на възнагражденията и конкретните им размери бяха публикувани на интернет страницата на БНБ. На 16 септември 2015 г. БНБ предостави, при спазване на ограниченията по Закона за защита на личните данни, исторически данни, свързани с възнагражденията в БНБ, поискани на основание на Закона за достъпа до обществена информация.

Труд

Премиерът Бойко Борисов: Няма нужда от армия на границата с Турция

Към момента няма необходимост от изпращане на военни на българо-турската граница заради бежанския натиск. Това заяви по време на среща на министрите с ресори пътната инфраструктура в Югоизточна Европа във Варна министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки задействания план, който включва разполагане на до 1000 армейски служители по границата с Турция. В парламента военният министър Николай Ненчев каза, че на границата вчера по обяд е имало 130 военни.

Стандарт

Голяма група мигранти се е насочила към турско-българската граница

Сирийски мигранти опитаха да преминат пеша по главния път от Одрин към границата при Капъкуле - Капитан Андреево, но бяха блокирани от силите на реда тази вечер, съобщава БГНЕС като позовава на регионалните медии.

В началото това бяха онези около 800 мъже, които днес по обяд се струпаха върху асфалта на магистралата за Истанбул, край която е базиран лагерът им на открито. На пътя се проведе голямата им петъчна молитва, службата бе водена от двама мюсюлмански духовници на турски и на арабски.

Монитор

Бежанци се крият в БГ църква в Одрин

Сирийски бежанци, които са част от множеството, окупирало Одрин, са търсили убежище в православни храмове в турския град. Група от мигрантите обяснила, че изповядва християнската религия и затова не е редно да остават в мюсюлманска страна, а трябва да бъдат пуснати в Европа. Това разказват местните в окупирания от бежанците град.

Хората в Одрин много се страхуват бежанците да не донесат зараза, разказа пред „Монитор" свещеникът  в българската църква „Св. Георги" в града. Той е роден в Одрин и е четвърто поколение православен свещеник в тази църква, завършил е семинария у нас, а съпругата му е българка.

„Ние знаем, че тези хора живеят в скотски условия, не могат да се мият и къпят, не се знае какви зарази могат да донесат. Това са големите притеснения на хората в града. Тук живеят много изселници от България, както и много гърци. Ние сме толерантни, но се страхуваме от болест", каза свещеникът.

Сега

Електронна винетка сменя стикера за автомобилите

Електронна винетка ще замени сегашните стикери за автомобилите. За товарните автомобили ще бъде въведена тол такса според изминатото разстояние. Новата система вероятно ще влезе в сила от 2017 г. За 2016 г. не се предвижда поскъпване на винетката за леките коли. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова вчера по време на форум за транспортната инфраструктура, организиран от Световната банка край Варна. Транспортният министър Ивайло Московски настоя, че тол таксите трябва да се въведат възможно най-бързо, защото иначе няма как да се осигурят средства за поддържане на магистралите и шосетата.

Дума

Съветници от ГЕРБ изхвърлиха председателя си

Общински съветници от ГЕРБ разбиха вратата и смениха ключалката на кабинета, ползван от председателя на местния парламент в Мъглиж и доскорошен техен съпартиец, съобщи потърпевшият Младен Чернаков. Това става със съгласието на кмета в четвъртък, след като се разбрало, че Чернаков се кандидатира за кмет срещу сегашния градоначалник Господин Господинов, който е кандидат на ГЕРБ.

От ръководството на ГЕРБ в Мъглиж заявиха, че вече имало искане за свикване на извънредно заседание на Общинския съвет за избор на нов председател. Проблем обаче създавала липсващата официална документация и печат, които низвергнатият взел.

Чернаков е бил кмет от СДС, преди да стане член на ГЕРБ, а сега е кандидат на Социалистическа партия "Български път".

Капитал

Курс към по-високи данъци

Нови и по-високи данъци и осигуровки, в съчетание със силно увеличен дълг на държавата. Тази рязка смяна на посоката на управляващите се чете в действията им през последните месеци. Желанието за изземване на почти милиард лева от компаниите и гражданите догодина само може да навреди на икономиката. Пазарът на труда, който крехко започна да се събужда, ще потъне отново. Компаниите ще изгубят ресурси, които иначе биха инвестирали. Потреблението и доходите ще започнат да се свиват. Така за няма и година двата ключови стимула за предприемачите - ниска данъчна тежест и стабилна финансово държава, са на път да изчезнат.

През следващата година минималните осигурителни доходи ще нараснат рекордно, напълно е възможно след изборите плоският данък да бъде вдигнат (и повече да не е "плосък"). Към това трябва да се прибави и увеличаването на акцизите за цигарите и някои видове горива, както и екзотичната идея на здравния министър Петър Москов да се обложат допълнително вредните храни.

Политиката на данъчно утежняване няма да спре и през следващите години. Предвидено е през 2017 и 2018 г. осигурителните вноски да бъдат вдигнати още, а ако стъпим на практиката от последните години - минималните и максималният праг ще продължат да се движат нагоре, подкрепени от планирания ръст и на минималната работна заплата (МРЗ).

Новинар

Финален щурм към морето

Финалният щурм към морето е подсигурен на летовниците благодарение на благоразположения септември, който и във финалните си дни им даде възможност да се топнат за последно в солената вода. Отдавна не се беше случвало Денят на независимостта да се посреща по къси ръкави, камо ли на море.

По данни на Института за анализи и прогнози в туризма очакваха около 365 000 нашенци да се разходят през няколкото почивни дни, било то на село, море, планина или просто до друго населено място.