Националните културни празници „Албена 2015” се провеждат за 14-ти път

Представяне на: „Друга история на най-голямата война“ Книга 2 „Светът в пламъци“ на акад. Георги Марков и новите книги на акад. Константин Косев и акад. Васил Гюзелев ще се състои днес от 18.30 часа, в Огледална зала „Нели Божкова“

Националните културни празници „Албена 2015” се провеждат за 14-ти път

Тазгодишните „пристанища” на националните културни празници „Албена 2015” са общините Велико Търново, Търговище, Шумен, Велики Преслав, Добрич, Балчик, Каварна, Ген. Тошево, Тутракан. На наша територия културните празници ще гостуват от днес – в Добрич и Ген. Тошево, утре в Каварна, а на 20-и септември – в Балчик.

Другите организатори, освен общините, са „Албена”АД и издателство „Захарий Стоянов”. Изложбата, която „екскортира” форума, включва творби на Ивайло Петров, Любен Зидаров. Борислав Стоев, Евгений Кузманов, Цветан Казанджиев, Георги Трифонов, Иван Димов, Юрий Гранитски.


Творците, които участват в тазгодишните празници, са акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, Панко Анчев, Стоян Райчевски, Боян Ангелов, Иван Гайтанджиев, Иван Гранитски. На литературните срещи по време на празниците ща бъдат представени нови книги на участниците.

Акцентът в Добрич днес ще е представянето на книгата на Георги Марков - „Другата история на най-голямата война” и на Стоян Райчевски  - Бежанство и преселение на добруджанските и таврийските българи 1913-1944 г.”

„Празниците са съвсем искрени срещи с публиката в тези общини. Това е 14-ото издание” – каза директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гратински.

Той добави, че участниците в Националните културни празници са изпратили декларация до управляващите, в която се казва, че заради огромната вълна от бежанци и мигранти има опасност да се взриви християнска Европа и че досега България няма адекватни позиции.


Снимка на шуменската библиотека