135 години Районен съд - Балчик

Районен съд - Балчик отбелязва през септември 135-ата годишнина от създаването си с Указ №465 от 15.08.1880 г. на княз Александър I Батенберг. На нея ще бъде посветен насроченият за 30 септември Ден на отворени врати. С множество инициативи Районен съд - Балчик ще представи своя опит и традиции, както и новостите, с които отговаря на съвременните тенденции в правораздаването.

135 години Районен съд - Балчик

Подготвя се документална изложба за институцията и един от родоначалниците й – Кръстю Мирски. Той е сред председателите на учредения след Освобождението на града от турско владичество Окръжен съд - Балчик, който е закрит по силата на приетия през 1880 г. Първи закон за съдебната власт в Княжество България, и чийто приемник е новосъздаденото мирово съдилище. Човек с енциклопедични знания, Кръстю Мирски дава становища и предложения по правото, високо ценени от неговите съвременници и актуални и днес.

В Деня на отворени врати в Районен съд Балчик ще бъде открита съдебна зала, адаптирана за изслушване на деца по граждански и наказателни дела. Тя предоставя условия всички страни в процеса да бъдат третирани като равни и да се намали стресът на малолетни и непълнолетни при участие в съдебна процедура.

Организирана е лекция за структурата и функционирането на съдебната власт, на която ще бъдат поканени ученици от местната гимназия. Пред тях ще бъде демонстрирана програмата за разпределение на дела на съдия докладчик. Съдът ще представи и обновената си интернет страница, към която предстои да бъде пусната версия на английски език. Тя е разработена също по повод годишнината на институцията.

В Деня на отворени врати ще се проведе и среща на тема „Медиацията като услуга на Районен съд Балчик” с участие на медиатори, адвокати, юристи.

В навечерието на празника съдът провежда множество инициативи свързани с медиацията като способ за решаване на спорове. На срещи в селата Сенокос, Соколово, Гурково и Царичино на 14 и 16 септември ще се обсъди приложимостта й по въпросите на родителската отговорност, издръжката на децата, за делба на имоти; договорни отношения и други. В периода 23-25 септември Районен съд - Балчик ще проведе дни на медиацията в съдебната палата. На тях специално обучен служител ще отговаря на въпроси по приложението й.