Разделят гимназията на две; Кунева и Бъчварова в разнобой за Шенген; Митов: Русия призна, че доставя оръжия на Сирия

Евтините цигари ще поскъпнат с над 20 ст. догодина заради по-висок акциз; Подслушват до 1 година за тероризъм и шпионство

Разделят гимназията на две; Кунева и Бъчварова в разнобой за Шенген; Митов: Русия призна, че доставя оръжия на Сирия

Бежански поток.


„Дума":

Кунева и Бъчварова в разнобой за Шенген

В пълен разнобой се оказаха двете вицепремиерки - Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, по въпроса за влизането на страната ни в Шенген. Според Кунева "част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат членове на Шенгенското пространство". "България не трябва да обвързва влизането си в Шенгенското пространство с приемането на бежанци, както това заяви Румъния," пък бе категоричното мнение на Бъчварова.  Междувременно вчера говорителят на ЕК Наташа Берто заяви, че ЕК смята, че България и Румъния изпълняват необходимите условия за членство в Шенген. Решение за членството на двете страни трябва да бъде взето на политическо ниво от Съвета на министрите на ЕС и на Европейския съвет.

Скандал.

„24 Часа":

Митов: Русия призна, че доставя оръжия на Сирия

"Руският външен министър Сергей Лавров призна, че Русия доставя оръжия и военен персонал на Сирия". Това обяви външният министър Даниел Митов пред bTV по повод отказа на България да даде коридор на Русия, която твърди, че ще доставя хуманитарна помощ на Сирия.Митов повтори, че руски самолети ще бъдат допуснати в нашето въздушно пространство, ако спрат на българско летище и бъдат проверени. Същи, че българското правителство е получило информация от службите, че това, което ще превозват, няма да е хуманитарна помощ.„Ние си имаме служби, които отговарят за това да дават информация", обяви Митов.

Цигари.

"Сега":

Евтините цигари ще поскъпнат с над 20 ст. догодина заради по-висок акциз

След 6 години пауза държавата започва да увеличава акцизите върху цигарите. От 2016 г. цигарите ще започнат да поскъпват чувствително заради наваксването в размера на акциза и изравняването му през 2018 г. с минималното ниво за ЕС. Промяната ще се усети по-рязко при евтините цигари и по-плавно при скъпите. От 2016 г. въпреки критиките драстично се вдигат и ставките върху акциза върху горивата, ползвани за отопление.
Това предвиждат приети вчера от кабинета промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Правителството одобри и промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс. Това са първите проекти в пакета от данъчни закони за 2016 година, които поемат към парламента.

Подслушване.

„Труд":

Подслушват до 1 година за тероризъм и шпионство

Службите да могат да подслушват и проследяват граждани в продължение на 1 година, когато се работи по предотвратяване на престъпления като тероризъм, опит за преврат, шпионаж. Това предвиждат промени в Закона за специалните разузнавателни средства, внесени от депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ. Първоначално искането може да е за прилагане на СРС за 6 месеца, а при липса на резултат - да се удължи с още толкова, става ясно от проекта.Сега използването на СРС за предотвратяване на престъпления, свързани с националната сигурност и описани в Глава първа от Наказателния кодекс, беше по общия ред - искането за СРС е за 2 месеца и може да се удължи до 6 месеца. "Новият по-дълъг срок ще важи само при работа по предотвратяване на престъпление. Когато става дума за разследване на вече извършено престъпление - сроковете ще бъдат като при работа по друг вид престъпления", обясни пред "Труд" Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е и шеф на ресорната комисия в парламента. Идеята е да се запише и срок, в който данните от тези СРС могат да се пазят - до 15 г.

Образование.

„Монитор":

Разделят гимназията на две

Основното образование ще се завършва след седми клас, а гимназията ще бъде разделена на две части. Това гласуваха вчера депутатите, които разглеждаха на второ четене законопроекта за предучилищно и училищно образование. Първият гимназиален етап ще се завършва след 10 клас. Тогава обаче тийнейджърите няма да получават диплома за средно, а само удостоверение за завършен 10-и клас. Вторият етап ще се завършва след 12-и клас, когато вече ще се получава и тапията.С промените на структурата на средното образование се въвежда вариантът да има т. нар. обединени училища, които могат да обучават до десети клас. В последните две години от гимназията - 11-и и 12-и,  учениците ще могат да се профилират и да се подготвят за университет.