Дни на медиацията в Районен съд - Балчик

Районен съд – Балчик организира Дни на медиацията на 23, 24 и 25 септември. Те ще се проведат в Съдебна палата - Балчик от 9.00 до 15.00 часа. Специално обучен служител ще приема потребителите на съдебни услуги в кабинет №206, на втория етаж и ще отговаря на питания относно възможностите за приложение на медиацията към съдебен спор.

Дни на медиацията в Районен съд - Балчик

Инициативата се организира в навечерието на „Деня на отворени врати“, който ще се състои на 30.09.2015 г.


Преди това Районен съд – Балчик е насрочил за 14 септември 2015 г. от 16,00 ч. и 18,00 ч., срещи с обществеността съответно в селата Сенокос и Соколово на тема „Медиацията и възможностите, които тя предлага“. На 16 септември 2015 г. от 16,00 ч. и 17,30 ч. такива ще се проведат и в селата Гурково и Царичино. Предмет на обсъждане ще бъде приложимостта на медиацията по въпросите на родителската отговорност, издръжката на децата, по въпросите за делба на наследствени имоти; договорните отношения и тяхното неизпълнение както и относно конфликтни съседни/роднински отношения.

С тези дейности Районен съд - Балчик си поставя за цел да предостави на гражданите необходимата им информация и те да бъдат насърчени да ползват медиацията като начин за ускорено и взаимоизгодно решаване на спорове.

Медиация е доброволна, неформална и поверителна процедура за решаване на спорове, при която трето лице – медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. Всички въпроси се уреждат по взаимно съгласие на страните, които осъзнават и отчитат най-пълно интересите си, те спестяват време, пари и емоции. Всяко споразумение по правен спор, постигнато в процедура по медиация, има силата на съдебна спогодба и подлежи на одобрение от районния съд. Ако медиацията се постигне по време на висящ съдебен спор, съдът връща ½ от внесената държавна такса.