„Празника на пъпеша“ събра стотици почитатели на сладкия плод

Поредното издание на най-сладкия празник отново събра любители на пъпеша в каварненското село Българево. Празникът на пъпеша е вече традиционна проява за местните производители и любители на плода.

„Празника на пъпеша“ събра стотици почитатели на сладкия плод

В късния следобед на 16 август стотици посетители се събраха пред площада, за да разгледат кулинарните украшения от сладкия плод, да опитат от него и да разберат кой е „НАЙ“ в производството на пъпешите. За най-дългогодишен производител на пъпеши обявиха сем. Урумчеви, най-крупно производството на пъпеши - сем. Василеви, които отглеждат над 100 дка., а за най-млад производител на пъпеши - Явор Христов. Грамота беше връчена и на най-добрия пазач на бостан. Наградата в традиционния конкурс за „най-голям пъпеш“ получи Атанас Ламбов, чийто плод тежи 3,350 кг., а за „най-сладък пъпеш“ – Атанас Панайотов.




Празникът е съпътстван и от вкусна кулинарна изложба, на която сръчни домакини показаха редица изделия от пъпеши.


Гости на празника бяха кметът на община Каварна Цонко Цонев, Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, които споделиха, че се чувстват като у дома си.


В музикалната програма участие взеха фолклорна група „Перуника“ към читалище „Народен будител“ с. Българево, ДФТА „Бизоне“, Вили Пенева ръководител на „Денс клуб“ и изпълнителят Пьотр Петрович от Молдова, който гостува за трета поредна година на местния празник.


За най-малките бяха предвидени игри с пъпеши – рисунка върху пъпеш, най-бързо изяден резен пъпеш, скачане с чували за пренасяне на пъпеш до публиката и други.


Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите в градовете най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат. Пъпешът е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка.