Добричлии пазят ред от полунощ пред паспортна служба

Недостигът на служители са отразява особено негативно през август, когато масово се завръщат хора от чужбина и искат да подменят документите си за самоличност

Добричлии пазят ред от полунощ пред паспортна служба

Добричлии, завърнали се от чужбина, прекарват отпуска си пред паспортна служба. Други си вземат отпуск, за да си подновят личните документи. В пиковият ваканционен август хората се нареждат на опашката след полунощ, за да се включат в списък, който сами са направили.



Дениз обяснява на новопристигналите, че дори да се запишат в списъка, който вече надхвърля 80 души, няма да бъдат обслужени. Той самият чака от 3 дни и спи по пейките наоколо. Емилия си работи в Добрич, но е взела отпуск, за да поднови паспорта си. Камен споделя, че чака със съпругата си от понеделник. Щастлив е, защото тя днес се добра до приемната. Новопристигащите изпреварват по брой обслужените граждани – сред тях е младо семейство, което твърде оптимистично е взело и детето си.

Директорът на ОД на МВР Добрич ст. комисар Веселин Колев отлично познава проблема. Той не е само в паспортна служба, но и в деловодствата и КАТ. Съставът на дирекцията е оптимизиран през изтеклите две години с две пети, вкл. хората, които работят директно с граждани. Не ги пускат в отпуск, но се налага една от служителките в паспортна да излезе в болнични тази седмица.

Ст. комисар Колев съобщи, че ако през януари са подменени 1002 паспорта, то сега те са 2363. Не може да се разчита и на прогнозните данни – през юли изтича срокът на 693 лични карти, но издадените са 1729.