Претоварната станция в Балчик ще заработи от септември

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков присъства на официалното откриване на претоварната станция в Балчик. Тя е част от регионалната система за управление на отпадъците в Стожер.

Претоварната станция в Балчик ще заработи от септември

3 общини ще депонират сметта си в нея – Балчик, Шабла и Каварна. Балчишката претоварна станция, заедно с тази в Тервел, ще стартира дейност през септември.


На церемонията присъстваха кметовете на Добрич – Детелина Николова и на Балчик – Николай Ангелов, областният управител д-р Маргарита Новоселска, представители на общините Каварна и Шабла, на РИОСВ и Басейнова дирекция – Варна.


От отпадъците ще се извлича ресурс, това е важно защото България е поела ангажимент пред ЕС за оползотворяване на 70% от строителните материали  и повече от 50 на сто от битовите отпадъци, съобщи Живков.

Водосвет за обекта отслужи отец Тодор от Балчик.


Официалните лица прерязаха лентата на съоръжението. стойността му е около 4,4 млн. лв. Теренът на площадката е в местността Момчил, на около 6 км от град Балчик. С откриването на претоварната станция, морската община стартира проект по рекултивация на старото сметище, съобщи кметът Николай Ангелов.