Над 25 000 подписа събра БСП срещу търговското споразумение Европейски съюз - САЩ

Над 25 000 подписа срещу сключването на търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ са събрани по инициатива на БСП в България – стана ясно на среща в Добрич с народния представител от региона проф. Светла Бъчварова и граждани.

Над 25 000 подписа събра БСП срещу търговското споразумение Европейски съюз - САЩ

Подписката продължава. Това е в рамките на самоорганизирана европейска гражданска инициатива.
Според Бъчварова, и вицепремиерът Меглена Кунева, и външният министър Даниел Митов се опитват да неглижират последиците от споразумението, а в Парламента нямало желание за обсъждането му.



„Към момента България изнася за САЩ около 1 процент – тютюн, вино, розово и лавандулово масло, а внася около 1,5 процента – продукти на химическата и хранителната промишленост. Според данни на БАН, ако се подпише това споразумение, България ще бъде неконкурентоспособна и в животновъдството, и в птицевъдството. Да не говорим, че ще се отворят вратите за шистовия газ и ГМО-продукти” – подчерта Бъчварова.

От името на граждански организации в Добрич и региона, Синтия Недялкова постави за пореден път на дневен ред заплахата за евентуален добив от американски фирми на шистов газ в Добруджа, за което сега има мораториум.

Според Бъчварова, споразумението с пълната либерализация, която цели, поставя под въпрос ценностите на Европейския съюз за стандарти и политики. „Другият проблем е навлизането на пазара на продукти, които не са достатъчно изследвани – основно от САЩ, което противоречи на сегашните правила на европейската общност“ – добави Бъчварова.