Затвориха 2 заведения в Кранево, заради месото с антракс

Затвориха 2 заведения в Кранево, заради месото с антракс
На територията на област Добрич има 2 обекта - бистро „Интерпарк” и бистро „Сънрайз” към хотел „Зора” – Кранево, получили месни продукти (кайма, кебапчета, кюфтета, наденици и вратни пържоли) от транжорната в Аспарухово.

На 22.07.2015 г. инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич извършиха проверка на двата обекта. Наличните количества месо в размер на 84 кг бяха иззети и върнати в транжорната, откъдето ще се предадат на екарисаж. Обектите бяха затворени и беше разпоредена дезинфекция  от специализирана лицензирана фирма в присъствието на инспектори от ОБДХ – Добрич. След извършването на пълна дезинфекция ще се вземат отривки от работните повърхности за изследване и до получаването на резултатите двата обекта ще останат затворени.


ОДБХ –Добрич информира РЗИ – Добрич своевременно и в рамките на 22.07.2015 г. (около час след получаването на необходимата информация) инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол” извършиха проверка на двата обекта.


Установено е, че персоналът на двата обекта – общо 18 човека, които са боравили с и консумирали месни продукти, доставени от въпросната транжорна, е в добро здравословно състояние. Никой от тях не е боледувал през последните 8 дни, на 22.07.2015 г. всички са били здрави и не се налага антибиотична профилактика.


Персоналът на двата обекта е предаден на личните им лекари за наблюдение за следващите 8 дни, колкото е инкубационният период на антракса.


Лечебните заведения в областта са уведомени, имат готовност и насоченост за прием на пациенти със стомашно-чревни оплаквания.


В резултат на анализа на ситуацията, считаме че рискът от поява на заболяване е минимален и в момента не се налага антибиотична профилактика на хората, съобщават от РЗИ.


Въпреки това препоръчват на гражданите, посетили двата обекта в последните 2 седмици и консумирали месна продукция,  при стомашно-чревни неразположения да потърсят лекарска помощ. За останалата част от населението риск не съществува.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+