10 училища искат 22 маломерни паралелки

В Община Добрич постъпиха 10 докладни записки относно даване на съгласие за разкриване на паралелки с по-малък от минималния за учебната 2015/2016 г. брой ученици. Рекордьор с искането си за 7 маломерни паралелки е СОУ „Дора Габе“.

10 училища искат 22 маломерни паралелки

Директорът на ОУ „Йордан Йовков“ отправя молба за допускане формирането на паралелка в IX клас с 13 ученици. Паралелката е единствена в училището, града и областта и предлага профилирано обучение по професията: „Работник в заведенията за хранене и развлечения“ със специалности „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения“ и „Работник в обслужване в заведенията за хранене и развлечения“. Мотивите са обосновани с това, че учениците от паралелката се обучават в ОУ „Йордан Йовков“ от първи клас и живеят в района на училището.



Директорът на ОУ „Стефан Караджа“ моли за три маломерни паралелки – 2 паралелки II клас с по 14 деца и една паралелка VIII клас с 15 ученици. Мотивите са, че паралелките са утвърдени като маломерни от Общински съвет от предходната година и през новата учебна желаят да продължат обучението си в училището.

Директорът на ОУ „Христо Смирненски“ отправя молба за даване на съгласие за утвърждаване на две паралелки I клас с с 15, а другата с 16 деца. Мотивира се с това, че първокласниците са малки деца, живеят близо до училището и познават добре района.

От СОУ „Любен Каравелов“ искат три маломерни паралелки: VIII клас – 12 ученици; VIII подготвителен клас, профил „Технологичен – Информационни технологии – 16 и IX клас, профил „Технологичен – Предприемачество и бизнес“ – 13 ученици. Мотивите на директора на СОУ „Любен Каравелов“ са следните:     През настоящата учебна година общият брой на седмокласниците в училището към 30 юни 2015 г. е 53 ученици. От тях 17 са кандидатствали за паралелка с профил „Технологичен - Информационни технологии”, а до 17.07.2015 г.са записани 16 ученици; От 53-ма седмокласници, 12 не са издържали изпита по БЕЛ и математика, затова остават в училището в паралелката на VІІІ клас – непрофилирана; VІІІ подготвителен клас – профил технологичен „Предприемачество и бизнес” е утвърдена с Решение на Общински съвет като маломерна със 17 ученици. През октомври 2014 година, 1 ученичка се премества в профилирана гимназия в град Каварна, а трима родители на ученици от същата паралелка са преместили децата си в друго училище. Поради този факт, учениците от VІІІ подготвителен клас към момента са 13 на брой.

Директорът на СОУ „Димитър Талев“ моли за разрешение да бъде утвърдена една маломерна непрофилирана паралелка в IX б клас с 16 ученици. Основният мотив е, че те се обучават в училището от първи клас и желаят да продължат образованието в него през предстоящата учебна година.

От СОУ „Петко Р. Славейков“ искат утвърждаване на паралелка VIII клас, профил „Чуждоезиков“ – английски език, с 13 ученици. В мотивите се посочва, че завършилите тази паралелка се реализират в българските и чуждестранни вузове чрез много доброто владеене на английски език и отзивите за работата им в сферата на туризма са отлични.

Директорът на СОУ „Дора Габе“ моли за становище за запазване на паралелките с ученици под минималния брой съответно на: II клас – 15, III клас – 14, V клас – 13, VIII клас – 15 и от минали години – VII клас – 16, XI клас – 10 и XII клас – 12 ученици. Мотивите са, че паралелките са единствени в училището и не могат да бъдат слети, а паралелките в горен курс – единствени в областта предлагат профилирано обучение по „Изобразително изкуство – компютърна графика и дизайн“. Друг мотив е, че учениците се обучават в СОУ „Дора Габе“ от първи клас и живеят в района на училището.

В СОУ „Св. Климент Охридски“ искат една маломерна паралелка в VIII клас, профил „Хореография“ с 16 ученици. Това е един много актуален профил, който учениците изучават с удоволствие и се реализират в областта на музикалното и танцово изкуство, мотивират се от училището.

Директорът на ПМГ „Иван Вазов“ е внесъл докладна за утвърждаване на две паралелки с по-малък брой ученици: една паралелка VIII клас, профил „Информационни технологии“ – 13 и една паралелка VIII клас, профил „Биология“ – 15. Мотивите на директора за формирането на двете паралелки са обосновани от два основни момента: профил „Информационни технологии“ и „Биология“ са отговор на съвременното развитие на информатиката и биологията и приложимостта им във всички сфери на науката, икономиката и обществения живот, което оправдава повишения интерес на учениците към специалностите. Другият мотив е, че определено има значение запазването на работни места на квалифицирани учители по тези предмети.

Директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ моли за разрешаване разкриването на паралелка в V клас 10 ученици. Мотивите са, че училището е единствено по рода си в област Добрич, както и необходимостта от започване на активна спортна дейност от все по-ранна възраст, с цел постигане на високи спортни резултати, каквато е мисията на училището.

Всички директори заявяват, че не са необходими допълнителни средства от бюджета на Община Добрич за издръжка на паралелките, извън средствата по единните разходни стандарти за издръжка на един ученик.