Верка Сидерова представя „Лале ли си …”

„Често ми казват, че съм далеч, че не ходя често в Добруджа. Знаете ли на какво прилича моето място, че аз съм в София. Прилича на един влюбен човек, чиято голяма любов не е при него, но я обича и умира за нея. Това е Добруджа за мен…….”. С тези редове голямата българска народна певица Верка Сидерова описва своя блян по родния добруджански край в автобиографичната си книга „Лале ли си…”.

Верка Сидерова представя „Лале ли си …”

Книгата ще бъде представена от певицата и издателя на 28 април от 16.00 часа в Регионална библиотека „Дора Габе”. Премиерата на творбата е посветена на 85 годишнината от рождението на ненадмината Верка Сидерова. За да я поздравят по повод годишнината на добричка сцена ще се изявят вокална формация при национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Фолклорният спектакъл и юбилеен концерт по песни на Верка Сидерова ще бъде представен на 28 април от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова”. Юбилейната годишнина и посветените инициативи се организират от Община Добрич и издателство Мартине в знак на уважение и признателност за недостижимия й талант и човешко обаяние.  


 

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 година в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава е част от Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. е солистка в ансамбъл „Филип Кутев”, пее в квартети и триа. Изнасяла е концерти в 29 страни от цял свят.

 

Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и Българската национална телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда "Нестинарка" - за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Сред най-популярните й песни са „Лале ли си, зюмбюл ли си“; „Изгряла е месечинка“; „Години, години, усилни години“. През 2004 година Верка Сидерова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.