Множество нарушения на добруджанските плажове

МРРБ представи резултати от проверки за спазване на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение управлението на плажните ивици

Множество нарушения на добруджанските плажове

Проверени общо 99 морски плажа от МРРБ, през втората половина на юни и началото на юли 2015 г. Областният управител на Добрич е проверил 5 плажа.



Констатирани са нарушения на 56 морски плажа общо. Най-често това са: пропуски в организацията на водноспасителната дейност; обезопасяване на водните площи; медицинско обслужване; поставяне на обекти извън одобрените схеми.

Нарушения на водноспасителна дейност - недостатъчен брой на спасители; непълно обзавеждане на спасителните постове в нашата област има при отдадени под наем плажове - Част 3 от „Крапец – север“, „Част 1 от „Каварна“, „Божурец – Топола 3”, „Божурец – Топола 1”, „Балчик – Двореца”, при отдадените на отдадени на концесия - „Моби Дик” и „Батовски”.

Непълно оборудване на медицинското обслужване, а не за липса на такова:  Част 3 от „Крапец – север“, „Част 1 от „Каварна“, „Балчик – Двореца”.

Нарушения на обезопасяването на прилежаща акватория – на 2 от плажовете са разположени временни водни бази с обособени водни коридори, но същите не са съгласувани с ИА „Морска администрация“. Констатирани нарушения на: „Божурец – Топола 3“, „Божурец – Топола 1“, „Икантълъка 2”.

На санитарно - хигиенно поддържане – липса на течаща вода на душовите площадки в „Крапец – север“, „Част 1 от „Каварна“, „Божурец – Топола 1“.

Без указателни табели са: „Част 1 от „Каварна“, Част 3 от „Крапец – север“, „Божурец – Топола 3“, „Божурец – Топола 1“.

Нарушения при поставяне на преместваеми обекти извън одобрените схемите, с уговорката, че част от договорите за наем се сключиха непосредствено преди проверките и наемателите не успяха да получат одобрени схемите за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, в т.ч и за ползваната допълнителна търговска площ: „Божурец – Топола 3“, „Божурец – Топола 1“, „Икантълъка 2”.

Плажовете без нарушения са „Албена“, „Кранево – север“, „Кранево – юг“.

В добричко са проверени и 5 плажа, стопанисвани от областния управител. И на петте има проблем със спасителите и непълно медицинско оборудване. На „Нов плаж Балчик“ - в момента на проверката не е имало медицинско лице.

Всички нарушения трябва да бъдат отстранени в срок. Внезапните проверки ще продължат през целия летен сезон, съобщават от МРРБ.