Турист извади зареден "Калашников" от морето; Пенсиите ще се вдигат по нов начин от 2017 г.

Превозват дървесина с GPS от 2017 г.; В 1646 селища не доставят хляб

Турист извади зареден "Калашников" от морето; Пенсиите ще се вдигат по нов начин от 2017 г.

Труд

Юробанк купува клоновете на Алфа банк у нас

Гръцката Юробанк ще купи клоновете на Алфа банк в България, а сделката ще е на символичната стойност от 1 евро, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от Юробанк. Според информацията става въпрос за 80 клона на Алфа банк у нас, макар на сайта на кредитната институция да е посочено, че тя има 47 филиала в България.

От БНБ вчера нито отрекоха, нито потвърдиха евентуалната сделка. От Пощенска банка, в която гръцката Юробанк има акционерно участие, и от представителството на Алфа банк у нас също отказаха коментар.

Стандарт

Превозват дървесина с GPS от 2017 г.

Камионите за превоз на дървесина ще бъдат снабдени с GPS устройства. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за горите, внесени от правителството. Прилагането на това задължение трябва да започне през 2017 г. Ще се разработи и електронна система за онлайн издаване на превозни билети.

С приетите текстове се забранява сечта и извозването на дървен материал в тъмните часове на деня и се регламентира процедурата за преобразуване на частна земеделска земя в горски фонд. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд

Монитор

Турист извади зареден "Калашников" от морето

В морето до плажа на Свети Влас турист е открил автомат „Калашников". Това потвърди говорителят на ОДМВР Цветелина Рандева.

Според официалната информация на полицията то е открито на брега в района на вълнолома край морето в близост до заведение „Чиколина" и увито в черен найлонов плик. Според местни хора обаче калашникът е бил оставен в морето на плиткото. Оръжейни експерти са категорични, че без значение къде точно е бил, е имало огромна опасност някой от плажуващите да настъпи неволно спусъка и калашникът да гръмне. "Голям късмет, че не е станала белята.

Сега

Пенсиите ще се вдигат по нов начин от 2017 г.

Сега всички пенсии се актуализират с един и същ процент по швейцарското правило, което отчита инфлацията и ръста на осигурителния доход. От 1 юли 2017 г. този механизъм отпада и ще започне да се увеличава коефициентът, който носи всяка година стаж във формулата за изчисление на пенсията. Процентът на увеличението отново ще се изчислява по швейцарското правило. В момента всяка година стаж носи коефициент 1.1 към формулата, а според новите текстове в КСО трябва да стане 1.5. Това е по-благоприятен вариант за хората, защото им гарантира по-голямо увеличение от сегашното, особено за старите пенсии, коментираха социални експерти. При дефлация обаче няма да има промяна.

Дума

В 1646 селища не доставят хляб

1646 населени места са оставени без хляб, въпреки че в бюджета има гласувани 3 600 000 лв. за доставка на стоки от първа необходимост в отдалечени и планински труднодостъпни населени места. Това заяви вчера Корнелия Нинова от БСП от  парламентарната трибуна.

От думите й стана ясно, че от 1993 г. насам държавата отпуска пари за доставки в тези райони и това е първото правителство, което е спряло тази помощ. Г-н Борисов, вие знаете ли за това, обърна се Нинова към премиера.

Борисов обеща на Нинова веднага да се заеме с решаването на въпроса. Тя обаче отговори, че не вярва на думи и обещания на министър-председателя.