Изложба „Да живее карнавалът!” гостува в Двореца

За втори път габровският Музей „Дом на хумора и сатирата” гостува със своя изложба в Държавен културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик.

Изложба „Да живее карнавалът!” гостува в Двореца

Тя очаква своята публика в Арт-галерия „Тунела” и ще бъде открита утре в 14 часа.

В изложбата ще бъдат представени фотоси на маскаради преди повече от 85 години! Точно преди 60 години – през 1965 година, Габрово започва да се връща към хубавата традиция и чрез своя карнавал да твори съвременната си, най-нова история на град на хумора. 



Габровският карнавал има своя специфика и това го прави неповторим в палитрата от европейски и световни карнавали. Оплоден от стихията на жизнелюбивия габровски хумор, събитието не се бои да се надсмива над местни величия или политици от национален мащаб, да разчепква наболели проблеми в делника на габровеца, но и да е гостоприемен за усмивката на свои побратими от други карнавални градове в България и в Европа. Именно карнавалът отваря вратите на трайни приятелства – Габрово и белгийският карнавален град Аалст намират общ език чрез маскарадната традиция още в средата на 70-те години на миналия век.

За изложбата „Да живее карнавалът!” организаторите са подбрали маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал и неговото детско издание – миникарнавала от фонда на Дома „Хумор на народите”. Тези, които желаят да усетят магията на карнавалното преобразяване, ще могат да облекат някой от приготвените за случая костюми и да се снимат за спомен.

Изложбата няма да амбицията да изчерпи цялото многообразие на темата „карнавал”, но ще се опита да подхване приятен и емоционален разказ за „Петото” годишно време – карнавалното, което се почита  от габровци и започва да тече всяка година на важната в карнавалния европейски календар дата 11 ноември в 11 часа и 11 минути.

Изложбата ще гостува в Двореца от 16 до 30 юли 2015 година.