Мъчително очакване в Гърция, спорове и партийни страсти за съдебната реформа у нас...

Гръцката криза е водеща тема за вестниците в понеделник.

Мъчително очакване в Гърция, спорове и партийни страсти за съдебната реформа у нас...

„Ципрас трябва да изпълни три условия на кредиторите до сряда, готов е на компромис
Временно излизане на Гърция от еврозоната е един от вариантите, който Европа разглежда за решаване на дълговата криза на страната. Подобна опция записаха финансовите министри от еврозоната във финалния документ от дългото им и напрегнато заседание, започнало в събота вечер, което след прекъсване продължи вчера.
Документът бе предаден на лидерите на страните от еврозоната, които снощи се събраха на спешна среща в Брюксел.
Първоначално планираната среща на ръководителите на всички страни от ЕС бе отменена от председателя на Евросъюза Доналд Туск. Идеята за Грекзит, която първоначално бе съобщена от немски медии, обаче раздели страните от еврозоната. Срещу нея твърдо застана Франция, а на другия полюс бе германският канцлер Ангела Меркел, която заяви, че няма да има сделка на всяка цена. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък заяви, че страната му е готова на "искрен компромис".
Гърция иска нова спасителна програма, срещу която миналата седмица представи нов план за реформи за 13 млрд. с надеждата, че срещу него ще получи 53 млрд. помощ...
Министрите на финансите от еврозоната са оказали натиск над Гърция да предприеме мерки, сред които бързо прокарване на закон за увеличаване на ДДС и гарантиране на независимост на националната статистическа служба. Еврогрупата е съгласна с институциите, че пакетът трябва да бъде значително подсилен и разширен, за да осигури подходящите условия за евентуална тригодишна програма на ESM. Сред ключовите изисквания са пълно спазване на средносрочната първоначална цел от 3.5% ръст на БВП до 2018 г., провеждане на амбициозна пенсионна реформа..." - в. „Стандарт".


„...Френският президент Франсоа Оланд заяви, че неговата страна ще направи всичко, за да запаси Гърция в еврозоната: „Франция ще направи всичко за да открие споразумение, което да позволява Гърция да остане в еврозоната", заяви Оланд при пристигането си в Брюксел. Той отхвърли идеята за „временно излизане на Гърция от еврозоната", предложена от Германия...
Премиерът на Малта Жозеф Мускат заяви, че Гърция трябва да бъде спасена „но не на всяка цена".
„Съществуват два сценария за предотвратяването на финансовия колапс на Гърция- да се дръпне спусъка на всичко и страната да изпадне в несъстоятелност сама или да се помогне на Гърция да се възстанови така, че да може да плаща дълговете си.
Ако „дръпнем спусъка" и гръцките банки изпаднат в неплатежоспособност,  икономиката на Гърция ще страда невъобразимо. Дори Малта ще бъде изложена на сътресения, а за Гърция ще бъде неимоверно трудно да плати дълговете си", заяви Мускат.
Малтийският премиер изключи възможността дългът на Гърция към Малта , в размер на 177 милиона евро, да бъде опростен, но заяви, че Валета е готова да бъде гъвкава относно сроковете за връщане..." - в. „Труд".

„Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82 до 86 млрд. евро, е записано последния вариант на документа от заседанието на Еврогрупата в Брюксел. Документът бе предаден на държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната, предадоха световните агенции.
Еврогрупата обаче призова тройката международни кредитори на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) да проучи начини за евентуалното намаляване на тази сума. В документа пише също така, че временното излизане на Гърция от еврозоната е един от възможните варианти.
"В случай на провал на опитите за постигане на споразумение, на Гърция ще бъде предложено да договори бързо временно излизане от Еврозоната, с възможност за преструктуриране на нейния дълг", се казва в текста. Този пасаж обаче е в скоби, т.е. не е получил подкрепата на финансовите министри на всички държави от Еврогрупата...
Финансовият министър на Финландия Александър Стуб пък каза, че Еврогрупата е набелязала план за оказване на помощ на Гърция и той трябва да бъде утвърден от срещата на върха..." - в. „Сега".

В. „Днвеник" съобщава за 12 условия към Гърция,  изтекли в медиите:
„Ето списъка с условия, изтекъл от "Политико":
1. Реформа в ДДС
2. Разширяване на данъчната основа
3. Устойчивост на пенсионната система
4. Приемане на граждански процесуален кодекс
5. Гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ
6. Пълно прилагане на автоматичното съкращаване на разходи
7. Прилагане на директивата за възстановяване и преструктуриране на банките
8. Приватизация на електроразпределителната мрежа
9. Решителни действия по лошите кредити
10. Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED
11. Деполитизиране на гръцката администрация
12. Връщане на тройката в Атина
По-късно "Политико" уточни, че за първите седем условия трябва да бъдат приети закони до сряда, а за останалите пет - да се направи ясна времева рамка..." - в. „Дневник".

„Унизени, с наведени глави и безмълвни десетки жители на Комотини чакаха в събота пред банкоматите, за да изтеглят дневната си дажба от 60 евро. Никой от опашката не говореше с останалите. Но нямаше блъскане и кавги. Всеки чинно чакаше да му дойде редът, теглеше и с огорчение пъхаше в джоба "изплютото" от терминала...
Жителите на Комотини не криеха тревогите и страха от неизвестното утре..." - в. „24 часа".

„Българските граждани които имат влогове в гръцки банки у нас трябва да бъдат спокойни за парите си.
Това каза в Малко Търново премиерът Бойко Борисов, който откри там пречиствателна станция, съобщи БНР.
"Още през ноември и декември баяха направени промени относно гръцките банки, които работят по българското законодателство. Още повече, че Европа каза, че ще ни помогне при необходимост", заяви Борисов...
„Няма да им бъде лесно на гърците, както си мислеха. Чухме как викаха победа. Като сте победили, какви пари искате?", каза Борисов...
Министър-председателят заяви, че са направени необходимите мерки за гръцките банки, които работят по българското законодателство. Той каза, че няма паника и не е нужно да има такава и хората го оценяват..." - в. „Преса".

Всекидневниците отделят подобаващо място и на съдебната реформа.

„Важните реформи се подкрепят от всички партии, няма нужда от главни роли, нито от партиен егоизъм."
Така Цветан Цветанов коментира предложението на Лютви Местан ГЕРБ и Бойко Борисов да станат двигатели на съдебната реформа. ДПС даде знак в събота, че ако бъде отнета водещата роля на реформаторите в нея, хората на Местан ще подкрепят промените.
Зам.-председателят на управляващата партия смята, че когато една държава започва промени в съдебната система, здравеоазването, пенсионната реформа, сигурността, образованието, които ще определят живота на хората в следващите 15-20 г., е необходима подкрепа на всички основни политически сили. Според Цветанов ГЕРБ могат да са двигател на тези реформи, но подкрепа трябва да дадат БСП, ДПС, Реформаторският блок и всички национално-отговорни партии.
"Всеки един сериозен политик трябва да си даде сметка, че става дума за кардинални реформи, които закъсняха 25 години", допълни Цветанов. Той отказа коментар за действията на реформаторите в съдебната власт и отново повтори, че трябва да бъде загърбен партийният егоизъм и да се търси консенсус между основните политически сили. Според Цветанов в парламента те трябва да намерят най-добрата формула за съдебната власт.
Така шефът на депутатската група на ГЕРБ контрира и съмненията на БСП, че върви договорка между хората на Бойко Борисов и Лютви Местан. След като двамата се видяха на 4 очи в Момчилград в петък и пиха родопски чай, ден по-късно Местан обясни, че Борисов е много по-диалогичен, а РБ компрометира реформата с агресвиния си тон и липсата на капацитет да защити идеите си дори пред своите партньори. И предложи отлагане за след местните избори. Тогава "системните партии от евро-атлантическото мнозинство" като ДПС и ГЕРБ могат заедно да я прокарат, даде заявка Местан..." - в. „24 часа".

„Кунева заговори за предстояща съдебна криза
Въпросът за съдебната реформа е въпрос на политическо доверие между политическите субекти.
Ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система.
Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, цитирана от БНР.
Промените в Конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен, обясни Меглена Кунева и подчерта, че промените в основния закон са допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да промени решението си после.
Според Кунева няма нищо лошо в това мандатоносителят - ГЕРБ да има водеща, лидерската позиция по отношение на съдебната реформа, както поиска вчера лидерът на ДПС Лютви Местан.
Меглена Кунева се противопостави на твърдението, че предложенията за промени всъщност са реформата на Реформаторския блок..." - в. „Сега".

„Вицепрезидентът Маргарита Попова настоя изпълнителната власт да каже ясно дали при осъществяването на съдебната реформа предвижда в бъдеще изваждането на прокуратурата от съдебната власт, както и да положи усилия да не разделя магистратската общност, докато текат промените.
"Не се притеснявам от разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари... Много повече ме притеснява неясното говорене за прокуратурата. От изпълнителната власт искам да чуя ясно и категорично каква е тяхната теза за прокуратурата - дали тя ще е във или извън съдебната власт. Ако се правят задкулисни уговорки, че сега правим промени във ВСС, за да извадим по-нататък прокуратурата от съдебната власт, това трябва да се каже ясно", заяви тя в интервю за БНТ..." - в. „Дневник".

„Попова упрекна управляващите, че не търсят диалог с магистратите, не казват открито целите си и че „съдебната реформа не започва вчера". "Категорично, с цялата си душа се противям на такова нещо", заяви Попова. Според нея не е коректно да се каже, че гласовете „против" спъвали съдебната реформа - „дори и да не се случат сега промените, реформата ще продължи". Маргарита Попова каза, че не се притеснявала от разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари. "Притеснявам се от нещо друго - че това се представя като единствената мярка, с която ще защитим независимостта на прокурорите и независимостта на съдиите". По думите й, че по този начин прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост чрез по-голямото присъствие на парламентарната квота - проектът предвижда излъчените от Народното събрание и от прокурорската колегия да са равен брой. Най-големият проблем, според вицепрезидента, било „неясното говорене за прокуратурата"..." - в. „Преса".

„Поправките в конституцията, с които ще се прокарва съдебната реформа, или ще бъдат редактирани след първо четене, или ще бъдат окончателно отхвърлени. Такива са двата основни варианта за промени в Основния закон, които ще бъдат обсъждани между партиите в парламента в следващите дни. Совалките се налагат, тъй като миналата седмица специалната комисия отхвърли текстовете. Против бе опозицията, но и АБВ.
В събота ДПС, чиито гласове са ключови за приемането на поправките, разписа вариант, при който е склонно на подкрепа - сегашният проект да бъде оттеглен, а след консенсус между евроатлантическите партии ГЕРБ да внесе нов, който да бъде приет в кратки срокове след местния вот.
Според запознати има вероятност и да се стигне до ремонт на сегашния проект след първо четене, което трябва да се случи преди лятната ваканция. За това вече намекна и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, като съобщи, че след първо гласуване текстовете ще бъдат прецизирани. А вицепремиерката Меглена Кунева в ефира на БНР директно призова ДПС да каже какво не харесва в предложените промени в Основния закон.
В момента се предлага Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурори, но общите решения да се вземат от пленум. Предвижда се още мандатът му да бъде намален от 5 на 4 години.
До който и вариант да се стигне обаче, окончателното приемане на промените в конституцията ще бъде след местния вот. Това ще се наложи, тъй като текстовете едва ли ще съберат необходимите 180 гласа за бърза процедура. При подкрепа от 160 депутати, която може да бъде осигурена от управляващите без АБВ, но с помощта на ДПС, новото разглеждане на проекта в пленарна зала трябва да бъде между два и пет месеца след първото, което прави най-рано края на септември. Това ще съвпадне със старта на предизборната кампания и заради това се очаква разглеждането да бъде отложено за след вота..." - в. „Труд".

"Ние настояваме съдебната реформа да се проведе бързо. Но настояваме да се проведе в съгласие. Не с извиване на ръце, не с детско цупене и тръшкане като в детската градина - дай си ми Конституцията, на си ти кодексчето". Няма как АБВ да приеме търгуване с Конституция и закони, посочи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, визирайки ултиматума на РБ. Радан Кънев има опит като политик и мисля, че подобен начин на търговия, по който той я представя, е абсолютно недопустим и неприемлив.
Кодексът за социално осигуряване, който съдържа пенсионните реформи, трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента и няма логика той да се отлага, това каза още Калфин, като припомни, че имало опит от Патриотичния фронт, енергично подкрепян от реформаторите, пенсионната реформа да се отложи за есента.Слава Богу това беше отхвърлено, защото едната седмица срок, която тече от миналата сряда, е последната на много месеци, в които бяха обсъдени тези законопроекти, коментира социалният министър.Според него зад предложението за отлагане на пенсионната реформа стои искането на реформаторите да я обвържат с подкрепата на АБВ за промените в Конституцията . Опасенията са ни , че съдебната реформа ще бъде компрометирана с поредна смяна на Висшия съдебен съвет, която няма да реши проблемите, каза Калфин..." - в. „Стандарт".