41 румънски художници представят 50 творби в Добрич

Днес от 18 часа в Художествена галерия – Добрич се открива изложба на Съюза на румънските художници – филиал Констанца І.

41 румънски художници представят 50 творби в Добрич

Повече от две десетилетия датират приятелските връзки между български и румънски артисти – мнозина от тях са участвали в изложби и пленери в Троян, Варна, Габрово, Добрич, Балчик.  През годините тези контакти се поддържат от завършилите академичното си художествено образование в Румъния българи – проф. Иван Кънчев от Габрово и Илия Янков – от Варна, който е и почетен член на Съюза на румънските художници – филиала в Констанца. Художници от Добрич също са участвали в пленери в Румъния, а в постоянната експозиция на галерията са творбите на Джордже Фаркашиу и Марчел Бунеа.



Проявата  е в рамките на обмен на изложби между Дружеството на добричките художници и Констанца и е във връзка с юбилейна годишнина на румънското дружество. Предстои през есента изложба от Добрич да гостува в Констанца.

В две от залите на галерията, 41 румънски художници, между които и българските автори Иван Кънчев и Илия Янков показват 50 творби. Констанца е известна с интересни пластици, работещи в керамичен материал и продължаващи традициите на техния учител Костел Бадеа.  В изложбата ще видите както творбите на едни от доаените: „Конструкции” на Джордже Фаркашиу  и „Балчик” на Петре Манеа; „Композициите” на Алфред Ипсер , Триптиха на Еузебио Спину,  така и „Крило”, „Птици” и „Майчинство” на Флорентин Сирбу – представител на младото поколение керамици.

Изложбата е богата и разнообразна – освен пластика, представя живопис, колаж, фотография, тъкан, а Илия Янков показва двуметров витраж – „Олтар”. И като тематика изложбата впечатлява -  една част от живописните творби са свързани с Добруджа -  „Балчик”  на Даниела Tуркан , „Крайбрежието на Ефория” на  Анета Фату, „Добруджански пейзаж” – на Михне Сернат, „В делтата на Дунав” на Виктория Пастуч; други са вдъхновени от историята – „Археология” и „Византия” на Константин Пападополу или от модерното мислене на съвремието.

Изложбата ще продължи до края на месец юли.