Забраняват предаването на метални отпадъци от физически лица

Промените в Закона на управление на отпадъците предвиждат пълна забрана за предаване на метали от физически лица, съобщи министър Нона Караджова.

Забраняват предаването на метални отпадъци от физически лица

В рамките на девет месеца всички пунктове за отпадъци трябва да се изнесат в стопански и промишлени зони.


Предприети са мерки, свързани с изискванията към физически и юридически лица, и промени в глобите, съобщи пред bTV министър Нона Караджова във връзка с промените в Закона за управление на отпадъците.

Произходът на отпадъците трябва да бъде сертифициран.

 

"Въведено е 24-часово видеонаблюдение и съхранение на записите за една година. Въведена е и промяна в глобите - ако се установи престъпление кражба на метали, за физически лица се предвижда затвор до 3 години и глоба 2000 лева, за юридически лица - до 5 години. Промените в закона са внесени в парламента, но все още не са приети", добави Караджова.

По думите на министъра на околната среда се разработва нов закон за управление на отпадъците, в който ще се настоява за пълна забрана за предаване на метали от физически лица.

 

"Задължаваме общините в рамките на 2 години да изградят пунктове за предаване на едрогабаритни отпадъци, в които могат да се оставят опасни отпадъци от бита. Само за година държавата е ощетена с почти 2 милиона лева. Плануваме внезапни проверки, за да имат ефект тези промени в закона", каза Караджова.