Георги Андреев изведе България до 3 победи на световната купа

Националите ни надиграха Андора, Ирландия и Австралия. Бившият хандбалист на Добруджа Светлин Димитров - двукратен сребърен медалист с жълто-зелените, стана голмайстор на турнира IHF Emerging Nations Championship с 64 гола. Вторият най-резултатен в нашия състав бе добричлията Джошкун Якубов с 31 гола.

Георги Андреев изведе България до 3 победи на световната купа

През тази седмица в Косово се проведе мини световно първенство по хандбал за мъже. Турнирът бе организиран от Международната хандбална федерация. В него участваха 16 от най-силните в този спорт държави, които обаче не са се класирали на друг голям форум през тази година. Те бяха разделени в 4 групи по 4 тима. България имаше малшанса да се падне в най-тежката група, в която бяха Латвия и Уругвай - съответно станали втори и четвърти в крайното класиране. България загуби от Латвия с 27:25 и от Уругвай с 28:20. С победа в групата над Андора с 47:12 нашият тим завърши трети и продължи да играе за 9-16 място. Последва втора поредна категорична победа - 46:26 над Ирландия. С победен гол 9 секунди преди края Китай спря серията на България - 28:27, като нашият тим само може да съжалява, че пропиля аванс от 5 гола срещу най-голямата държава в света. Така в последния ден на световната купа трикольорите трябваше да играят за 11-12 място. След 60 минути игра срещу Австралия резултатът беше равен - 32:32. Стигна се до изпълнение на дузпи, при които родните хандбалисти показаха повече точност и психическа увереност и записаха нова много престижна победа, този път с 36:35 след 7-метрови хвърляния.


След финалните срещи на турнира в Косово бяха раздадени и индвидуални награди и за наша радост сред отличените най-добри хандбалисти на IHF Emerging Nations Championship имаше и българин. Светлин Димитров спечели приза за най-резултатен състезател. Той отбеляза 64 гола на първенството в Косово.

С 3 победи от 6 мача и обща голова разлика 201:156 в наша полза, представянето на България на този престижен форум може да се отчете като успешно. Националният отбор по хандбал имаше потенциал да бъде в горната половина на крайното класиране и дори да се намеси в борбата за медалите, но това не се случи по обективни причини. Първо отборът замина за Косово без да е изиграл нито една контрола, а след втория мач тимът ни трябваше да играе почти без смени, заради контузии, които получиха четирима състезатели.

Успешен дебют за мъжкия национален отбор по хандбал записаха тримата състезатели на Добруджа в състава. Джошкун Якубов бе твърд титуляр и стана вторият най-резултатен в отбора с 31 попадения. Много добри изяви на вратата имаше Емил Иванов, чиито решителни спасявания помогнаха много на отбора да запише 3 победи. Много силно се включи и Стефан Ефтимов, които се отчете с няколко гола.

Припомняме, че старши треньор на България е добричлията Георги Андреев - треньор и президент на ХК Добруджа. Негов помощник в националния отбор на страната е Христо Йорданов - дългогодишен хандбалист на Добруджа и шампион с жълто-зелените, с успех работил и в местната школа, след което се завърна в родния си Габрово, за да създаде свой клуб там. Треньор на вратарите на България е добричлията Иван Иванов - Змея.