Цигарите поскъпват средно с 30 стотинки догодина, ОМВ мисли за руско "Набуко"

Бой и бомбичка в парка на "Орландовци"; Пазим розовия домат „Идеал" с пари от Европа; Свършват местата за прием на бежанци

Цигарите поскъпват средно с 30 стотинки догодина, ОМВ мисли за руско "Набуко"

24 часа

Цигарите поскъпват средно с 30 стотинки догодина

С 3,4% ще поскъпнат цигарите в края на 2016 г. и с 3,6% през 2017 г. Това означава средно по 30 ст. за кутия. Догонването на минималните за ЕС акцизи за цигарите ще става чрез увеличаване на специфичния акциз на три стъпки - от 101 до 168 лв. и на пропорционалния - с 1% за първата и с 2% през втората година.

Това е записано в актуализиран вариант на средносрочната прогноза за 2016-2018 г., обявена за обществено обсъждане.

Труд

ОМВ мисли за руско "Набуко"

Австрийската компания ОМВ обмисля да съживи проекта „Набуко", като новият вариант на газопровода ще се захранване не с азербайджански, а с руски газ, съобщи вестник "Ди пресе".

Според австрийското издание, което се позовава на свои източници, начело на новата компания ще застане бившият шеф на „Набуко" Рейнхард Мичек. От самата ОМВ отказват коментар. От „Газпром" пък публикуваха снимка от среща между новия шеф на ОМВ Райнер Зеле, Мичек и шефа на руската компания Алексей Милер.

Стандарт

Бой и бомбичка в парка на "Орландовци"

Голям бой е станал в парка до ромската махалата в столичния квартал "Орландовци", съобщи ТВ7. Най-малко петима са ранени, сред които и дете, а по-рано един бе закаран в болница. Група от протестиращи българи са успели да заобиколят полицейските постове и са нахлули в горичката, където има постройки на роми. Полицията е използвала стоп патрони, за да ги разпръсне, съобщиха очевидци за "Стандарт".

Ситуацията бе овладяна от полицията, тежко въоръжени жандармеристи пристигнаха на мястото, за да помагат. Там дойдоха и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов

Монитор

Пазим розовия домат „Идеал" с пари от Европа

Любимият салатен домат от сорта „Идеал", Куртовската капия, зелето „Кьосе" и лукът „Асеновградска каба" са само част от дългия списък на застрашените от изчезване местни сортове, за които стопаните ще получат подпомагане с европейски средства, ако се нагърбят да ги отглеждат. „Черният" списък на изчезващите родни зеленчуци, плодове и китки има 220 позиции, но е отворен и може да се допълва при необходимост. Ако не се вземат мерки навреме, трапезата ни може да се лиши също така от кюстендилската хрущялка, ябълката петровка, която узрява първа още в края на този месец, жълтата и червената джанка, няколко сорта силистренски кайсии и дори петричките и сливенските праскови.

Сега

България трябва да усвои 2 млрд. евро пряко сили до края на годината

До края на годината България трябва да представи пред ЕК разходи в размер на близо 2.1 млрд. евро, за да не загуби средства от старите оперативни програми. Отсега е ясно, че бюджетите няма да бъдат усвоени напълно, като премиерът Борисов е задал като цел да бъде постигнато ниво от поне 90%.

При оперативните програми 10% неизпълнение би означавало страната ни да изпусне около 667 млн. евро от бюджета на ЕС, става ясно от справка на екипа на вицепремиера Дончев за напредъка по еврофондовете до края на месец май. Наред с ударното разплащане на проекти по стария програмен период министерствата трябва да движат паралелно процедури и по новия програмен период.

Дума

Свършват местата за прием на бежанци

Капацитетът за прием на бежанци от страна на България е почти запълнен, обяви вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Той обяви, че за 2015 година нашата страна може да поеме не повече от 11 хиляди чужди граждани. По думите му, има места за настаняване за още около 1200 души и възможности за разширяване на капацитета с около 1000 места.

До края на октомври може би потокът ще бъде увеличен с около 20%, прогнозира Казаков и допълни, че бежанската вълна е по-голяма от тази през миналата година.

Капитал дейли

Възходът на биомасата

Шест централи с общо инсталирана мощност от 7 мегавата. Това се крие зад ръста от приблизително 206% на произведената енергия от биомаса за времето от началото на годината до 7 юни, сравнено спрямо същия период на миналата година, според оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тази енергия в момента се изкупува най-скъпо. Дори след планираното намаление така произведеното електричество ще струва два пъти повече от цената за фотоволтаици на покриви. Към другият вид централи на биомаса - със суровина от дървесина, интересът падна, защото новите проекти вече няма да получават преференции от държавата, а ще трябва да продават енергията си по пазарни цени.

Преса

Цветанов недоволен от реформата в МВР, вини Радан Кънев в провокация

Бившият вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов Цветан Цветанов изказа недоволството си от реформата в МВР. "През последните две години се взеха решения, които не знам дали бяха най-удачни за системата на МВР. Условията на работа по никакъв начин не се подобряват. Това натрупва определено напрежение и сега, когато се сложи на дневен ред и пенсионната реформа, това съчетаване на казуси провокира напрежение в системата за сигурност". Така председателят на ПГ на ГЕРБ коментира пред НоваТВ протеста на полицаите през последните дни. Той препоръча на Румяна Бъчварова да определи заместник-министри, за да не спира преговорният процес.

Новинар

Борисов непреклонен пред борбата с контрабандата

Повечето приходи в бюджета дават възможност да се отделят допълнителни средства за различни сектори. За това си позволяваме да отпускаме пари на нуждаещите си. Така че по отношение на борбата с контрабандата няма да има никакво отстъпление. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

Ден след като отпразнува 56-ата си годишнина министър-председателят коментира разразилия се протест на полицаите. Борисов заяви пред агенция ПИК, че се съобразява с правото на полицаи и пожарникари да защитават исканията си. Той изтъкна, че разбира и недоволството на граничарите.