Боливудска звезда ще рекламира туризма ни

Министър Ангелкова пожела успешен сезон на бизнеса и съобщи, че по данни на туроператорите се очаква ръст на туристите от редица държави през това лято, които да компенсират спада от Русия и Украйна – Германия около 5%, Гърция 10%, Полша 8%, Турция 10%, Беларус 4%, Чехия до 6%, Македония 3%, Сърбия 3%, Австрия до 15%, Молдова около 40%, Франция над 5%, Израел 10%, Латвия и Литва по над 40%.

Боливудска звезда ще рекламира туризма ни

Звездата на боливудското кино Аджай Девган ще се снима в промоционално видео за България, което ще се излъчва на индийския пазар. Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, след среща с местната власт и представители на бранша.

Девган е на посещение в България, за да избере локации за собствена режисьорска продукция, и е дал съгласието си да се включи активно в новата рекламна кампания на министерството. Стратегията на ведомството предвижда заснемането на видеоспотове с т.нар. “personal touch” (лично отношение) – знаменитости от целеви за България пазари ще я промотират като предпочитана туристическа дестинация в собствените си държави. В България са и другите две големи звезди на Индия -  Шарук Кан и Каджол за участие във филмови продукции.

Девган е сред десетте най-богати боливудски актьори, а Шарук Кан е вторият най–богат актьор в света. Кинозвездите са в България, за да снимат филмови продукции, което засилва интереса към нашата страна.

Министър Ангелкова акцентира, че Индия е пазар с население от 1,2 млрд. души и страната ни има реалния шанс да разшири позициите си на него. Броят на индийските туристи, посетили България през 2014 г., е над 8400, което е с близо 60% ръст спрямо предходната година, което показва перспектива за надграждане и наличие на интерес към нашата страна. Индийските туристи се интересуват предимно от нашите исторически обекти, спа услуги, шопинг и сити турове.

По време на дискусията във Варна министър Ангелкова и браншът обсъдиха важни въпроси, свързани с развитието на сектора - състоянието на инфраструктурата, управлението на плажовете, сигурността в курортите, недостига и квалификацията на кадрите и др.

"Вакуум няма да има при прехвърлянето на плажовете от МРРБ към Министерството на туризма и процесът ще е плавен, защото сме в постоянен диалог с колегите", заяви Николина Ангелкова. Тя подчерта също, че министерството продължава диалога с МВнР за облекчаване на процедурите за издаване на визи, но процесът изисква време. Министърът посочи още, че сред най-важните задачи пред ведомството в момента е да приключи работата по регламентиране статута на националните курорти в максимално кратки срокове.

Тя благодари на всички областни управители, кметове и предприемачи за активната им работа. „Това, че ние акцентираме на културно-историческия туризъм в маркетинговата и рекламната си политика, не означава, че загърбваме масовия летен туризъм. Напротив, той е основен акцент за нас, като чрез специализираните услуги придаваме още добавена стойност на сектора в България“, обобщи Николина Ангелкова.

В срещата участваха областните управители на Варна, на Бургас и на Добрич, Стоян Пасев, Вълчо Чолаков и Маргарита Новоселска, представители на местната власт, на националните курорти и на бранша, кметове на общини и др.