Токът поскъпва от 1 юли; Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица

МВР не откри незаконно живеещи роми в Гърмен; Магистратите ще декларират подаръци над 500 лв., бижута и картини

Токът поскъпва от 1 юли; Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица

Труд

Заловиха крадците, опрели пистолет в главата на продавачка

Бруталните обирджии, които преди две вечери опряха пистолет в главата на продавачка в столичен магазин, са задържани. Това съобщи на профила си във фейсбук собственикът на магазина Михаил Русинов, който вчера публикува в социалната мрежа и видео от обира. Разбра се, че престъпниците са разпознати - двойка, която има и дете.

Монитор

Токът поскъпва с 2% от 1 юли

Цената на тока да се повиши с 1,99 на сто от първи юли. Това предлага работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-високо ще бъде увеличението за клиентите на Енерго Про - със средно 3,64%. За клиентите на EVN България експертите предлагат ръст на цената от 1,22%, а на ЧЕЗ България - от 1,53 на сто.

Преди време от EVN България поискаха поскъпване на продаваната електроенергия със средно около 7 на сто. От публикуваните преди месец заявления пък стана ясно, че Енерго Про и ЧЕЗ България са поискали увеличение на цената на нощната тарифа в рамките на 25 на сто - до съответно 0,07 лева и за двете дружества, уточнява investor.bg.

След анализ на внесените искания работната група предлага цената на електрическата енергия за клиентите на Енерго Про да бъде 0,1385 лева за киловатчас по дневна тарифа и 0,054 лева за киловатчаса по нощна тарифа.

Сега

МВР не откри незаконно живеещи роми в Гърмен

При всички данни на местните българи в Гърмен, че проблемите в общината са причинени от незаконно настанили се там роми, проверките на полицията не откриха такива. Това се разбра от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова в отговор на парламентарно питане за ситуацията в размирния район. "До момента за адресна регистрация са проверени 374 лица, като за тях не са установени нарушения. Проверени са и автомобилите. Ако действително е имало незаконно живеещи роми, те вече са напуснали региона и няма как да ги санкционираме", призна шефът на МВР.

Данните на Бъчварова вероятно са верни, тъй като в голяма част от личните карти на обитателите на гетото е записано, че регистрацията е "извън регулация", а решението да бъдат записани на адреса е на общината.

24 Часа

Магистратите ще декларират подаръци над 500 лв., бижута и картини

Тежки проверки на личното имущество на магистратите и техните близки предвижда проектът на правосъдното министерство за изменение на Закона за съдебната власт. Предложенията, които са 111 страници, бяха представени от министъра на правосъдието Христо Иванов и заместника му Петко Петков.

В него намират място всички идеи, залегнали в стратегията за съдебна реформа, приета от парламента с голямо мнозинство преди време.

Предложенията за промени в закона веча са качени на страницата на министерството. След 2 седмици ще започне дискусия по тях. "Когато преценим, че има достатъчно консенсус, ще ги внесем в Министерския съвет", каза Христо Иванов.

До 30 април всяка година магистратите ще обявяват имоти, коли, трактори, яхти, ценни книжа, кредити, благородни метали, бижута, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и нумизматични колекции над 10 хил. лв.

Труд

Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица?

Политиците ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори - балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота. Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък, разказаха за „Труд" от управляващата коалиция. Причината - обикновено в поне 50% от общините има балотаж, а заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа. Само нужните бюлетини вероятно ще са над 7 милиона, показват сметките.