Изложба „Нагласени спомени” в Художествена галерия – Добрич

На 3 юни 2015 г., от 18 часа, в Художествена галерия – Добрич се открива изложба – живопис, на младата унгарска художничка Ката Колесар. Изложбата е организирана със съдействието на Унгарския културен интитут – София.

Изложба „Нагласени спомени” в Художествена галерия – Добрич

Ката Колесар завършва специалност „Изобразително изкуство” в унгарската Художествена академия през 2014 година. Преподава й Оршоя Дроздик, чиито възгледи й оказват силно влияние по време на обучението.


През 2012 г. на стипендиантски начала прекарва половин година в България, в Художествената академия в София, но и в предходните и последващите години пътува много из България, посещава я винаги, когато й се отдаде възможност. За нея прекараното тук време е безкрайно вдъхновяващо. През 2013 година работи и като доброволка в Унгарския културен институт.

Поредицата „Нагласени спомени” е дипломната й работа от 2014 г. в унгарската Художествена академия. Творбата й по същество представлява една от стените в нейния дом, на фона на която е имитирала по-важните снимки, свързани с нея и представящи спомените й. Към картините си тя естествено добавя, отнема по нещо, измествайки ударението върху това как те живеят в паметта й.

За картините си е използвала груповите снимки от детската градина, фототаблата от семейните албуми. Този тип картини винаги е считала за особено интересни. Те са интимни, лични снимки, които носят самия „спомен” за събитието, извадени с дузини, запечатани в скован и шаблонен тип изображения, каквито могат да бъдат открити във всеки дом.  Стремила се е да постигне силно фотографско въздействие. Фокусирала се е върху определено „нагласените” снимки.

Изложбата ще продължи до 29-ти юни 2015 г., след което ще бъде показана и в други галерии в страната.