Велики четвъртък: Днес боядисваме яйцата за Великден

Велики четвъртък: Днес боядисваме яйцата за Великден
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Днес се замесват и козунаците за празника. На този ден се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази до следващия Великден, за да носи късмет.

Второто яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия.

Според християнството яйцето започва е символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

Обикновено той е в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

На този ден се припомня Тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие.

На тази вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците си, че ще бъде предаден.

В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелият, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Източник: bNews
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+