Ще изграждат крематориум в Добрич

РИОСВ – Варна вече е дала съгласие за изграждане. Очаква се то да започне още през тази година.

Ще изграждат крематориум в Добрич

Общинските съветници на Добрич днес дадоха своето съгласие за изграждане на крематориум в гробищния парк чрез изработване на подробен устройствен план и план за застрояване. Общината не е инициатор на тази идея, съобщи кметът Детелина Николова, за нея са се обявили няколко местни погребални агенции. Общината няма повече земеделска земя, която да използва за вечен покой.



„Единственото решение за мен като кмет на общината в тази посока е да дадем възможност чрез концесионен договор да се осъществява и тази дейност.“ В светлината на това как хората ще възприемат идеята за крематориум, Николова подчерта, че е водила разговори с представители на Българския синод,  Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, които винаги споделят, че кремирането е право на избор и не нарушава християнските ритуали.

"Ще съчетаем вероятно идеята за крематориум с изграждането на бъдеща ограда на Обредния дом", каза още кметът. Досега ОбС и Общината не са успели да осъществят такава инвестиция, но тя е необходима, заради посегателствата и трудното стопанисване на надгробните места.

Сумата за изграждане на крематориума ще бъде определена от лицензирани оценители. Най-малките инсталации, произвеждани в Европа са от порядъка на 700 – 800 хил. лв. Крайната сума, която ще бъде вложена зависи от готовността на инвеститорите за определен тип инсталация и от цената на оградата, която трябва да се издигне, както и стена за урните. До участие в поръчката ще бъдат допуснати всички желаещи, вкл. и чужди инвеститори.

Гробищният парк на Добрич почти е запълнил капацитета си – от капиталовата програма на общината се трасират и оформят последните възможни алеи на прилежащата земя. Собствениците на земеделски площи наоколо не желаят да продават нивите си. Подробният устройствен план ще даде окончателен отговор къде точно ще бъде построен крематориумът, но ще бъде в границите на гробищния парк.