Руски бизнесмен мами за милиони в Кранево; Бомба в автобус с български граждани; Награди за български вина от международни форуми

Всекидневниците цитират и президента Ръсен Плевнелиев по темите за прехода, тоталитарното минали и европейското развитие на България,предизборни обрати в управляващата коалиция.

Руски бизнесмен мами за милиони в Кранево; Бомба в автобус с български граждани; Награди за български вина от международни форуми

Намерената бомба в автобус с български граждани е сред най-широко отразените теми във всекидневниците във вторник.



„Бомба с часовник в наш автобус: Тероризъм или опит за палеж от конкуренти?
Запалителна бомба с часовников механизъм бе открита в багажното отделение на български автобус, пътуващ от Прага за Варна. Благодарение на бързата намеса на шофьора от нашата фирма "Омега груп 84" атентатът е предовратен, а адската машина - обезвредена от сапьори в Будапеща.
Случаят е от събота, но стана известен в неделя късно вечерта, когато пътуващите се завърнаха у нас живи и здрави, макар и с 18 часа закъснение. По случая започна работа и ГДБОП, като до снощи се очакваше да бъде получена информация от Унгария и Чехия. За момента се работи по две основни версии - терористичен акт или опит за палеж, дело на конкуренти.
Автобусът на "Омега груп 84" тръгнал в 10 ч в събота от Прага, разказа пред "Труд" Драгомир Петков, собственик на фирмата, който шофирал возилото. Сред пътниците се качил и младеж на около 25 години - най-вероятно чех или словак. Той имал билет от Прага за Братислава. Бил с шапка и очила, с измачкани и вехти дрехи. Изглеждал пиян и миришел на алкохол, казала по-късно пътничката на седалката до него. По време на почивката в Бърно пътникът слязъл и повече не се върнал. Автобусът минал през Братислава и продължил. Докато се движели по магистралата през Унгария, пътниците от задните седалки усетили силна миризма.
"И аз усетих, че мирише на ацетон или на коресилин. Отбих встрани на паркинг на околовръстното на Будапеща", каза още Петков. Той и стюардът отворили багажното отделение. "Първо питах пътниците дали не носят нещо, което може да се е разляло. Те ми викат: "Не." Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър и го оставихме на земята. Видяхме вътре, че има бомба с кабели и часовник. Извикахме на всички да се отдалечат", добави шофьорът. Според него в сака е имало пластмасова туба от течност за чистачки. Горивото я е разяло и течността е напоила вълнени и памучни парцали. Под тях бяха кабелите и часовникът", добави шофьорът. По думите му унгарските полицаи за няколко минути отцепили района около автобуса. После чакали известно време да дойдат сапьори. На мястото пристигнал и зам. вътрешен министър от унгарското МВР.
"Останахме с часове на паркинга. Имаше преводачи, които ни казаха, че голям късмет сме извадили. Можело е бомбата да гръмне, докато сме на магистралата, и да изгорим всички в автобуса", разказа млад мъж от Бургас. Той работи в строителна фирма и се връщал за отпуск до България. Според него, ако бомбата била гръмнала в Бърно, жертвите щели да са десетки, защото там автобусът бил спрял до бензиностанция с няколко ресторанта..." - в. „Труд".

„Само по линия на Европол ще бъде обменена информация по случая с намерената бомба в автобус с българи, съобщиха от МВнР, цитирано от  БГНЕС.
От ведомството уточниха, че в момента тече разследване. По информация на посолството на България в Будапеща, на 16 май следобед на територията на Унгария в автобус с българска регистрация е намерено запалимо вещество. Автобусът е на румънска фирма, която е превозвала пътници от Прага до Варна. Близо до Будапеща автобусът спира на място за почивка и шофьорите уведомяват полицията за съмнителна миризма и изоставен багаж в багажното отделение. На място се отзовава унгарското звено за борба с тероризма, което е иззело куфара.
Посолството на Република България в Будапеща не е било уведомено от унгарската полиция в събота за случая..." - в. „Стандарт".

В. „24 часа" помества интервю с  Драгомир Петков, управител на фирмата "Омега груп", която е  собственик на  автобуса: 
„- Г-н Петков, казаха ни, че досега сте били в ГДБОП?
- Не, идвам от ДАНС.
- Инцидента за тероризъм ли го водят?
- Унгарците го подвеждат под опит за масово убийство. Казаха, че ще работят по служебни пътеки. Те вече са започнали - и с чешките, и със словашките, и с нашите служби. Мен затова ме викаха в ДАНС.
- Разкажете какво се случи. Вие ли бяхте на волана?
- И аз, да.
- А в момента, в който открихте бомбата, кой шофираше?
- То стана по време на почивката.
- До почивката вие ли шофирахте?
- Да, да, аз. В 10 ч тръгнахме от Прага. Товарим багажа на пътниците, събираме билетите, лепим стикерите на багажите и тръгнахме. След 200 км влязохме на автогарата в Бърно, за да видим дали има други пътници, и пускаме хората в почивка. Свърши почивката, броим пътниците и се оказват с един по-малко. Разбрахме кой е.
- А има ли му името върху билета?
- Има го, да. Билетът е Прага - Братислава, той слиза в Бърно и изчезва..."

„Чех или словак е човекът, качил бомбата в автобуса на българската фирма "Омега груп", открита вчера в сак при проверка край Будапеща, съобщи управителят на компанията Драгомир Петков. Позовавайки се на данните от унгарските служби за сигурност, той обяви, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност.
"Имали са късмет хората, че шишето с бензин се е разляло, замирисало е. Нашите служители са прегледали багажа, видели са мокрия сак, отворили са го и са видели бомбата", каза още Петков.
Той поясни, че пътникът, качил сака с бомбата, е имал билет от Прага за Братислава, но при една от почивките край Бърно е слязъл от рейса и повече не се е качил. "Не знам дали е открит човекът. Задействани са институциите в Чехия, Словакия и Унгария. Взети са отпечатъци от рейса и бомбата", обясни управителят на "Омега груп".
В отговор на въпрос той обясни, че от 34 пасажери 6 или 8 са били румънци, а останалите са българи. Всички пътници вече са по домовете си..." - в. „Дневник".

Всекидневниците цитират и президента Росен Плевнелиев по темите за прехода, тоталитарното минали и европейското развитие на  България.

„Няма да се спра да повтарям, че преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по един обективен начин в музея и в учебниците.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989", предаде БГНЕС.
"Това е изключително навременна и много разтърсваща изложба, в която събираме активите на Щази, Българската комисия по досиетата и Националния архив, за да покажем по обективен начин един тъмен период за България, период на тоталитарен комунистически режим", заяви Плевнелиев.
Той смята, че българските граждани имат пълното основание да са недоволни, а българските политици са техни длъжници.
"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, а в много държави. Притеснявам се от начина, по който се отнасяме специално в Югоизточна Европа и на Изток към историческото наследство на комунизма. Докато в Германия и Централна Европа отдавна комунизмът е намерил обективната си оценка от народа и историците. Сложен е в музеите и учебниците, така както и фашизмът. И народите отдавна са се убедили в тяхната обективна оценка за случилото се. В нашата част на Европа това още не е факт", заяви президентът.
Той коментира, че на 9 май маршируваме в Москва и празнуваме победата на Сталин над Хитлер, но в учебниците на новото поколение руснаци удобно отсъства пактът "Молотов-Рибентроп".
"За това в руското общество не се говори как 5 години по-рано Сталин и Хитлер заедно си разделиха Полша и предизвикаха заедно Втората Световна война. В Сърбия архивите на техните тайни служби дори и не са пипнати на една страница. Там връзките с комунистическите режими и служби просто не е променяно, в Македония е същото. В Хърватска текат дебати за ролята на комунистическите елити в приватизацията", коментира държавният глава..." - в. „Преса".

„Аз съм част от отбора на тези българи, които се борят...
Плевнелиев бе попитан дали би участвал в годишнината от поклонението в Белене за жертвите на комунизма на 30 май, на което той отвърна, че за него това е голяма тема. Президентът обясни, че ако има възможност и е в страната, със сигурност би участвал. "Ако не успея да дойда, президентството ще бъде представено по най-добрия начин. Аз съм част от отбора на тези българи, които се борят. Не случайно говоря да имаме сериозен музей за българския 20-ти век в София и филиал в Белене, филиал по границите с вишките, с тези пунктове, на които са избивани хора, там, където младите българи могат да видят как действаше режимът, с какви методи, с трудовите лагери в Ловеч", каза държавният глава.
Той подчерта, че не е толкова скъпо да се направи Музей за българския 20 век. "Идеята е ясна, сграда има, финансиране има по еврофондовете. Понякога се учудвам защо се придвижват толкова бавно нещата напред. Музеят за българския 20 век е един много смислен проект. Сградата е до Музея на София в Централната баня. Нали не си представяме, че до Музея на София в Централната баня ще се появи някой спа център?!", коментира той.
Плевнелиев подчерта, че всичко това отдавна е направено в Централна Европа, има го в Словакия, Унгария. Не е честно към следващото поколение българи да си затваряме очите за истината за комунизма, добави Росен Плевнелиев..." - в. „Сега".

Вестниците отделят място и на предизборните обрати в управляващата коалиция.

„Тежки съмнения, че вотът наесен няма да е честен, избуяха в коалицията. Три от четирите управляващи партии трескаво мислят как да спрат изборното номадство. Това са ГЕРБ, АБВ и Патриотичният фронт. Реформаторският блок все още умува дали са нужни законодателни промени и какви, защото според председателя на регионалната комисия Найден Зеленогорски „всяка промяна трябва да се прави бавно, за да не се допуснат грешки".
Истината е, че управляващите партии заговориха за проблема с десетки регистрирани на един адрес чак сега, когато медиите показаха скандални случаи на погазване на закона и бездействие на институциите. В по-малки населени места, където 20 или 50 допълнителни избиратели могат да обърнат вота, има по стотина и повече новорегистрирани в първите месеци на годината. Във видинското село Тошевци населението е увеличено двойно само за два месеца - от 1757 постоянно живеещи на 2350.
„Всичко, което може да бъде направено в тази посока, ще получи пълна подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ", декларира Цветан Цветанов. Той призна, че и те имат информация за създаване на „мравуняци" от избиратели, но обясни, че това се правело в малки населени места и техните активисти нямали нищо общо с подобни опити служебно „да спечелят мача"...
Зам.-председателят на АБВ Румен Петков бе доста по-остър. Според него се подготвя „купуване на вота" не в малки общини, а в цели области... Любопитното е, че даде пример с набъбнали жители в областни градове в Западна България, в които се очаква сблъсък между БСП и ГЕРБ, но там сериозно са се прицелили и хората на Георги Първанов, тъй като се смятат за червени крепости...
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт разкри пред „Преса", че обмисля да предложи промени срещу изборното номадство. Той обаче искал да изненада партньорите си с тях..." - в. „Преса".

„След като преди два дни общински съветници и членове на ръководството на ГЕРБ в Ботевград обявиха, че имат намерение да напуснат партията, днес цялото ръководството на местната структура на ГЕРБ депозира молба за оставка до Изпълнителната комисия на партията, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на пресцентъра на партията.
Членовете на ръководството не са съгласни с решението на ГЕРБ да не подкрепи издигането на досегашния кмет Георги Георгиев за следващ мандат. Миналата седмица Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството на Георгиев. Той сам поиска да напусне ден след като председателят на партията Бойко Борисов обяви, че няма да го подкрепи на местните избори наесен.
Решението за изключването на кмета на Ботевград от ГЕРБ дойде след журналистически публикации и сигнали за управлението на общината. През 2013 г. срещу кмета бе образувана преписка, свързана с нарушаване на избирателни права по време на референдума за АЕЦ "Белене", но прокуратурата не образува производство поради липса на данни за престъпление. Година по-рано Георгиев бе проверяван от парламентарната комисия за борба с корупцията след публикации за имотното му състояние и негови сделки, свързани със сина му - бившия депутат Даниел Георгиев..." - в. „Дневник".

„Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София, заяви Лютви Местан на пресконференция край Кърджали.
Лидерът на ДПС каза това с уговорката, че няма за цел да се бърка във вътрешно-партийни предизборни ходове, за да не бъде уличен за това, предаде БГНЕС. Паси единствен, но като личност, издигна глас за евро-атлантическата ни интеграция, той е един от символите на евроатлантизма в България, коментира Местан. Той допълни, че ДПС ще излезе с позиция за номинацията на Паси едва, когато тя стане факт..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават и за награди за български вина от международни форуми.

„Българските изби с 42 медала от два световни винени конкурса
Жури от 300 енолози оценяват над 8000 вина на конкурса в Брюксел
42 медала за България - това е равносметката от участието й на два от най-престижните световни конкурса - Mondial du Rosе в Кан и Concours Mondial Bruxelles. Първият се състоя в края на април, а вторият - в началото на май, т.е. сборът от отличия се получи само за седмица.
За възходящото развитие на винарството у нас може да се заключи от броя на медалите, които сме получили в първото участие на българските изби преди 10 години и сега. През 2005 г. една наша изба е спечелила сребро на Mondial du Rosе, сега има 6 наградени вина.
Още по-отчетлива е статистиката на Concours Mondial Bruxelles. При първото си участие там през 2006 г. печелим 1 златен и 5 сребърни медала. А преди броени дни от този световен винен шампионат се завърнаха с медали 37 български вина, 15 от които със злато..." - в. „Труд".

„Успехите на Mondial du Rosе в Кан и Concours Mondial Bruxelles изкарват България напред във винената карта на света...
Организаторите на Concours Mondial Bruxelles обявиха, че през 2016 г. ще пренесат провеждането на световния винен форум в Пловдив. За домакинството България е била предпочетена пред 58 страни кандидатки, сред които са били и най-големите производители като Франция, Испания, Австралия, Чили и Аржентина..." - в. „24 часа".

В. „Стандарт" съобщава за измами за милиони, извършени от руски бизнесмен в Кранево:
„Руски бизнесмен мами за милиони в Кранево

Уволненият управител продал 86 апартамента на офшорка за по 4500 евро
Руски бизнесмен построи курортен комплекс край Кранево, продаде апартаментите на цени 10 пъти под пазарните на офшорка и не върна нито стотинка на банката-кредитор. Многократните жалби до съд и прокуратура в България обаче удрят на камък, твърдят близки до банката-кредитор, руската Международна инвестиционна банка пред "Стандарт". Жалбите срещу Алексей Кирянов започват в районния съд в Балчик още от средата на 2013 г., но българското правосъдие не може да открие изпълнителния директор на гибралтарската офшорка "Олд Тауър 7".
Фирмата идва в България през 2006-2007 г., когато страната ни е "инвестиционното бижу" в Европа.
Проектът е по руски грандомански. Инвестицията трябва да е за 25-30 млн. евро. На площ от 28 дка край Кранево и само на 800 м южно от "Албена", Кирянов планира да построи тридесет 5-етажни вили със застроена площ от 30 000 кв. м. Идеята е повече от привлекателна - да пренесат архитектурата и концепцията на испанската перла Коста дел Сол по-близо до потенциалните руски купувачи.
Кирянов удря на камък още с намирането на финансиране. Той успява да изтегли кредит от 6,15 млн. евро от Международната инвестиционна банка - междудържавна банка за развитие, в капитала на която участва България, наред с други страни, сред които още няколко членки на ЕС - Словакия, Чехия и Румъния.
"Опитът от работата ни в Испания позволява да вземем най-доброто от Коста дел Сол и да го приложим на Черноморското крайбрежие тук", тръби Кирянов в интервю през 2010 г., когато за проекта се говори още в бъдеще време. За реализацията му е поканен известният испански архитект Мигел Тобал и архитектурното му студио "Балдридж Тобал архитекти".
Независимо от световната икономическа криза, целта, според Кирянов е, комплексът с името "Марина бей" да бъде завършен през 2011 г.
Кирянов започва строителството през 2012 г. и го приключва през лятото на 2014 г. В реалността става дума само за седем 4-етажни блока с над 100 апартамента и разгъната площ едва 7000 кв.м. Обяви за продажби за комплекса "Марина бей" обаче липсват, а Кирянов въобще не е пускал на пазара построените имоти. В същото време фирмата спира плащанията по кредита. Съдружниците в нея започват да надушват, че Кирянов, като изпълнителен директор на дружеството, въобще няма намерение да завърши бизнесначинанието в България. Разкриват, че Кирянов е предоставял фалшиви отчети за дейността на фирмата и през януари 2015 г., затова го освобождават от длъжността "изпълнителен директор". Опитват се да регистрират в Търговския регистър нов управител, но Кирянов блокира всички подобни опити, като използва фалшиви документи..."