Найденов: Ако има второ качество на вносни храни, ще съдим фирмите

Ако се докаже твърдението на Словашката асоциация на потребителите, че водещи мултинационални компании опаковат под едно и също име продукти с различно качество според това за коя страна са предназначени, България ще реагира много остро. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов по бТВ тази сутрин като уточни, че дори е възможно да се стигне до иск срещу фирмите.

Найденов: Ако има второ качество на вносни храни, ще съдим фирмите

Според изследванията на словашката организация много от марковите кафета и кока-колата имат различен вкус у нас и в страните - стари членки на ЕС.


 

Найденов уточни, че ще изпрати питане до еврокомисаря по защита на потребителите и ще иска официално становище на Еврокомисията дали има двойно качество.

 

Съгласно европейското законодателство продуктите на една марка трябва да са еднакво качество във всички страни на съюза. Ние налагаме наши стандарти и си оправяме нашата къща, няма да позволим на концерни, независимо колко са големи и силни, да предлагат второ качество, защото когато към нас има изисквания ние ги изпълняваме, коментира министърът.

 

Ако наистина у нас се продават стоки с по-лошо качество, не е изключено да спрем тези продукти или да изтеглим определени партиди за сметка на фирмите, обясни още Найденов.

 

Той призна, че лично на него му прави впечатление, че има разлика във вкуса на някои напитки, които се продават в България и в старите членки на ЕС.