Вижте най-ценните находки на добричкия музей от „Археологическо лято 2014 г.”

Изложба „Археологическо лято 2014 г.” се открива днес от 17 часа в сградата на регионалния музей, в Стария Добрич. Тя е част от инициативите, посветени на международния ден на музеите – 18 май и е един от акцентите в програмата за отбелязване на европейската инициатива „Нощ на музеите”.

Вижте най-ценните находки на добричкия музей от „Археологическо лято 2014 г.”



След близо 20-годишна пауза в археологическите проучвания, през 2014 г. Регионален исторически музей – Добрич отново започна разкопки. С участието на музеите в Генерал Тошево и  Балчик, бяха изследвани 4 обекта: тракийски скални ниши до село Красен; трако-римския град Залдапа близо до село Абрит; късноантичната и средновековна крепост между селата Дебрене и Прилеп и Темелковия хан в град Балчик. В изложбата можете да видите най-ценните находки от тях, като ранновизантийското съкровище, открито на Славната канара.


Стъклен печат на Юстиниян І

Средствата за новия археологически сезон в национален мащаб са крайно недостатъчни - от 3 млн. лв. през м.г., за това лято те са едва 500 хил.лв., съобщи директорът на РИМ Добирч Костадин Костадинов. За два от обектите, общините на чиято територия са осигурили част от необходимите средства за продължаване на работата на археолозите, но те са недостатъчни.


За Залдапа има осигурени 10 хил. лв. от община Крушари и 10 работници, но това не е достатъчно за мащабните разкопки, които предстоят след миналогодишните открития.30 хил.лв. е осигурила община Добричка за приключване на разкопките на Славната канара. След това там предстои реставрация и консервация на обекта.