Лъвското сърце от Добрич - многократен републикански, европейски и световен шампион по сумо

Стилиян Георгиев - Лъвското сърце е един от най-успелите спортисти на Добрич и на България. Сумистът е двукратен световен шампион, 9 пъти е ставал европейски шампион и 12 пъти републикански шампион на България.

Лъвското сърце от Добрич - многократен републикански, европейски и световен шампион по сумо

Началото е през 2001 година, когато Стилиян случайно вижда тренировка по сумо в НСА. По това време той следва в спортната академия за треньор по борба. Проявява интерес и решава да пробва този атрактивен и нов за страната ни тогава спорт. Още след първата тренировка, започва да побеждава спортисти, трениращи от години и така се запалва по сумото.



По това време Стилиян Георгиев е на 20 години и вече повече от 10 се занимава с борба. Възпитаник е на спортното училище в родния си Добрич, тренирал е при доказани специалисти - Петър Петров, Петко Пеев, Венелин Върбанов. Наученото от тях му помага много за бързото и успешно навлизане в сумото. Възниква дилема към кой от двата спорта да се насочи. Изборът се оказва лесен. Стилиян е многократен медалист и шампион от републикански първенства по борба, но не му е даден шанс за изява на големи международни състезания. В сумото потенциалът му е виден за всички и добричлията веднага е включен в националния отбор, като получава възможност за участие на европейско първенство.

За 15 години той завоюва 12 републикански, 9 европейски и 2 световни титли, от тези състезания има и сребърни и бронзови медали. Най-ценна от всички победи за него е първата европейска титла - през 2001 година във Вроцлав, Полша. Първият мач е много тежък за добричлията. Стилиян се изправя срещу австриец, който е действащ световен шампион. Битката е много трудна и българинът на моменти е много близо до загубата. Той обаче успява да удържи австриеца и в крайна сметка да спечели. Това дава самочувствие на Стилиян и до края на първенството той побеждава убедително опитни сумисти, които са медалисти от европейски и световни първенства. Така добричлията печели първата си европейска титла, само месеци след началото на кариерата си в сумото.


Става известен като Лъвското сърце, защото винаги излиза за победа, с много хъс и желание. Прозвището е измислено от Лиляна Кънева по времето, когато тя е изпълнителен директор на федерацията по сумо.


През 2002 година Стилиян Георгиев създава клуб по сумо "Триумф - Добрич", за да прослави името на родния си град. За този отбор в следващите 2 години се състезават всички българи с медали от световни и европейски първенства. Дейността на клуба продължава до 2005 година, защото Стилиян е разочарован от отношението на местната спортна общественост, която не оценява постигнатите големи успехи на национално и международно ниво.


Стилиян е побеждавал в 7 от 10 срещи Калоян Махлянов и Даниел Иванов, преди те да заминат за Япония. Добричлията обаче няма тази възможност, защото е започнал да се занимава с този спорт едва на 20 години, а чужденците, които отиват в родината на сумото, винаги са под тази възраст.


Вече над 9 години Стилиян живее със семейството си в Атланта - столицата на американския щат Джорджия. Отиват в САЩ, печелейки Зелена карта. Там той се занимава с транспортен бизнес. Съпругата му Мария, която също е от Добрич, следва медицина. Имат две деца - Пантелея на 7 и Кристиян на 5 години, които са най-големите фенове на Стилиян. Двамата много се радват на всеки успех на татко им в спорта и винаги са най-шумните зрители, които го подкрепят по време на срещите му.


Стилиян се издържа, чрез транспортния бизнес, но остава близо до спорта и в САЩ. Води тренировки по борба в училища и клубове, помага на ММА бойци в подготовката им. Дори и в Америка обаче осигуряването на финанси за тези спортове е трудно. Много пари има в няколко комерсиални спорта като американския футбол, бейзбол, басктебол, голф, но повечето други спортове, особено неолимпийските, не са добре заплатени и намирането на спонсори е трудно, обясни Стилиян.


Въпреки че вече десетилетие е зад граница, той продължава да се състезава и да печели медали за България. Прекарва в родината си по около 4 месеца годишно - по 2 преди всяко европейско и световно първенство, за да може да се подготви максимално добре.


След толкова много титли, Лъвското сърце все още има апетит за още. Споделя, че иска да стане още веднъж световен шампион и да приключи кариерата си на върха. Удоволствието да покажеш на себе си, че все още можеш, ме мотивира да продължавам да тренирам и да побеждавам, заявява Стилиян Георгиев.


Да участва на Олимпиада е една от детските му мечти. Тя обаче най-вероятно ще остане несбъдната. Останалите детски мечти на Стилиян вече са осъществени - да бъде в национален отбор, да участва и печели европейски и световни първенства. Очаква се сумото да дебютира на летните олимпийски игри през 2020 година. Добричлията споделя, че тогава ще е късно за негово участие, но се надява да отиде като треньор и така, макар и не като състезател, да бъде част от Олимпиадата.

Сред участниците на Световните игри, т. нар. Олимпиада на неолимпийските спортове


Със семейството


Със съпругата Мария