155 години от първото организирано честване на светите равноапостоли Кирил и Методий в Добрич

Пред паметника на просветителите в центъра на Добрич се състоя общоградско тържество и патронен празник на хуманитарна гимназия

155 години от първото организирано честване на светите равноапостоли Кирил и Методий в Добрич



Припомняме, че то е въведено от Иван Кършовски, който по това време е учител в нашия град. На тържеството пред паметника на светите братя днес присъстваха н.в.пр. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, еврокомисарят Кристалина Георгиева, кметът на Добрич Детелина Николова, кметът на Елена Дилян Млъзев, народният представител Живко Мартинов, областният управител д-р Маргарита Новоселска, общински съветници, учители и възпитаници на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, граждани.


„Канонизирани за светци от през Средновековието, днес братята са покровители на Европа, обявени с апостолическо послание от папа Йоан Павел ІІ“, напомни в празничното си слово кметът на Добрич Детелина Николова.


„Преди 155 г. моят прадядо Иван поп Христов Кършовски е бил този, който е дал началото на празнуването на Св. Св. Кирил и Методий в Добрич. За мен е огромна чест, като негова наследница да продължа традицията и да съм с вас“, заяви Кристалина Георгиева, която приветства присъстващите с празника. Тя ги поздрави със стихотворението „Обич към Родината“ от четвъртокласника на хуманитарна гимназия Павел Адреянов.


Георгиева отправи послание от свое и от името на колегите си от Европейската комисия: „Ние имаме богата, но и трудна история. В настоящето ние, българите, сме членове на голямо и силно европейско семейство. Ние, европейците, сме най-голямата, най-силната икономика в света. Ние, българите, сме част от нея. Да се гордеем с това, което сме, като българи, да се гордеем с това, че сме европейци!“ Тя пожела на децата да правят Добрич, Добруджа, България, Европа, все по-богати, все по-силни.


Празничен водосвет отслужиха н.в.пр. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, архиерейският наместник отец Иван Дойчев и свещеници от Добрич.


„Днес ние всички сме вперили поглед в Европа, защото и ние принадлежим на този континент и тези граници, но не бива да забравяме, че красотата, която носи нашият народ е светата православна вяра и ние влизаме в Европа именно с нея и доброто възпитание на нашите млади хора. Вие имате високата чест да се учите в едно училище, което е посветено на нашите славянобългарски просветители – на хората, които дадоха книжовност, а техните ученици преведоха светото писание, за да може целият народ български да чете словото Божие на понятен език.“


От свое и от името на патриарх Неофит, митрополит Йоан поздрави присъстващите с годишнината от организираното честване на празника. 


Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника, където продължи патронният празник на учениците от хуманитарна гимназия.