Ветераните завещаха идните поколения да строят паметници на мира и на радостта

Общоградско поклонение по повод 70 години от победата над хитлерофашизма и края на Втората световна война, и 30 години от обединяването и обявяването на 9 май за Ден на Европа се състоя днес в градски парк "Свети Георги"

Ветераните завещаха идните поколения да строят паметници на мира и на радостта



На него присъстваха: кметът Детелина Николова, народните представители Живко Мартинов и Калина Балабанова, областният управител д-р Маргарита Новоселска, отец Иван Дойчев – архиерейски наместник на Добричка епархия, отец Стоян Димов – свещеник в храм „Свети Георги“, общински съветници, почетни граждани, членове на кметския екип и на областния управител, ветерани от войните, ръководители и представители на политически партии и движения, на обществени организации, на културни и образователни институти и граждани на Добрич.


Поклонението започна със заупокойна литургия, отслужена от свещениците.



"Денят на обединена Европа е празник, който напомня за тежкото минало, за милионите жертви във Втората световна война", заяви в словото си, посветено на 9 май кметът на Добрич.


"Паметните дати са повод да отдадем почит, на ония, които загинаха за свободата на Европа…. Днес наш дълг е да обединим усилия и воля и заедно да се борим и трудим за благополучието и достойното бъдеще на нашите деца и внуци….да продължаваме да градим мир, ползотворно партньорство и единство. Като един от най-младите членове на ЕС, но с богато историческо и културно минало България се стреми да стане достоен и пълноправен участник в европейските институции.


Община Добрич развива активно сътрудничество и съвместна дейност с европейските партньори – с реализацията на нашите проекти, имаме за цел активна обмяна на духовни ценности и цялостно подобряване на живота на нашето общество", каза още в словото си Детелина Николова.


"Да си пожелаем спокойно бъдеще в една силна Европа, в един мирен свят, където всеки се чувства защитен, като в свой дом, живее добре и отстоява моралните ценности, върху които се гради мирът."


Паметта на жертвите беше почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя на Паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война и Паметника на Съветската армия.





















Пред паметника – костница, където са положени тленните останки на 45 руски воини слово произнесе ветеранът от ВСВ Янко Янков. Той припомни, че България се е простила с 32 хиляди свои синове и дъщери в тази война и обърна особено внимание на битката при Драва. „Ние, малкото ветерани, останали от войната, ние презираме войната! Ние призоваваме нашите деца, нашите внуци и правнуци никога да не ходят на война и нека те си построят паметници на мира, паметници на радостта, паметници на китна България!


С деня на победата Лариса Димитрова – председател на руското дружество „Березка“ в Добрич поздрави ветераните и всички присъстващи на поклонението. Слово произнесе и Кольо Димитров – полковник в оставка, председател на Съюза на сержантите и офицерите от запаса. Той припомни, че във ВСВ участваха 61 държави, а самата война се води на територията на 40 страни от 3 континента: Европа, Азия и Африка. Поклонението продължи с едноминутно мълчание.



Две момиченца от руската общност в Добрич изпълниха акапелно песните „День победы“ и „Алеша в Болгарии русский солдат“.


Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към загиналите.