Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Добрич

На 12 май от 18.00 часа Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" ще открие изложба в Художествена галерия – Добрич.

Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Добрич

Експонатите ще представят пълния учебен цикъл в трите специалности – „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас и творби на възпитаници, завършили гимназията в последните повече от 15 години. Изложените дипломни работи, произведения, които се съхраняват във фонда на Националната гимназия и учебна продукция, ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му. Експозицията обхваща икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели - уникати. Посетителите, желаещи да получат информация за приема и професионалната подготовка в гимназията, ще имат възможност да се срещнат с преподавателите по специалните предмети в училището, което съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа.



НГПИ „Тревненска школа“ е Национален културен институт към Министерство на Културата, който предлага уникална за страната професионална подготовка в сферата на пластичните изкуства и дизайна. Създадено е през 1920 г., като Държавно столарско училище, с идеята да запази местните традиции в областта на художествената обработка на дървото. В последствие се превръща в едно от малкото автентични за  страната огнища на Българската духовност и култура, което в основна степен търси както запазването, така и осмислянето и развитието на възрожденската художествена традиция в контекста на съвремието.