Гергьовски люлки, хеви метъл, чеверме и стригане на овце...

Гергьовски люлки, хеви метъл, чеверме и стригане на овце...
С изключително богата програма добричките общини ще почетат днес пролетния празник. Каварна и Тервел отбелязват 6 май, Гергьовден, като ден на града. В Ген. Тошево и Шабла – изложения и дегустации на млечни и месни продукти.

В Етнографската къща в Добрич от 9 до 17 часа ще се състоят: „Гергьовска люлка“– възстановка на традиционни народни обреди; Изложба базар на обредни хлябове; Концерт на групи за автентичен фолклор от Добрич.


Датската хеви метъл група Pretty Maids пристигна на летище Варна, вчера следобед. Групата идва в България специално за концерта си в град Каварна, по случай празника на града. На летището групата беше посрещната от фенове, нетърпеливи първи да се видят с любимите си рокаджии.


Китаристът на групата, Кен Хамър обогати колекцията от автографи в автомобила на Кметъла Цонко Цонев, като постави подписа си на предната врата.


Концертът, тази вечер ще започне в 20 часа на площада в Каварна, където традиционно се събират фенове на рока да се насладят на звуците под открито небе, а входът е безплатен.


Това е второто посещение на бандата в рок столицата на България. За първи път те забиха на миналогодишното издание на фестивала Каварна Рок.Тервел ще отбележи 55 години от обявяването си за град с двайсетдневна програма. Днес празникът на града започва с празнична литургия и водосвет в храм „Св. Георги“ от 9 часа. Пред читалището от 11 часа е стартът на общински празник на фолклора, който ще приключи с концерт на ПФА „Добруджа“ от 18.30 часа, на градския площад.


В Генерал Тошево от 10 часа НЧ „Светлина – 1941” организира „Гергьовска люлка” на площада в града, която по традиция ще включва богата фолклорна програма с участието на местни певчески и танцови състави.


Час по-късно, в село Изворово ще се открие второто издание на Събор „Гергьовска люлка”. Събитието се организира съвместно от кметство с. Изворово, НЧ ”Съединение 1943” с. Изворово и Община Генерал Тошево. Освен самодейни колективи и индивидуални изпълнители, в събора ще вземат участие производители на традиционни млечни, месни и съпътстващи овцевъдството продукти.


Деня на животновъда и българската армия в Шабла ще бъде отпразнуван от 10 в градския парк с танцовите умения  на децата от ТС „Бърборино“ и на народния певец Райко Кирилов.


На празника ще бъдат извъртяни вкусни чевермета. Ще има изложение и дегустация на обреден гергьовски хляб, домашно приготвено сирене и други млечни продукти. Приканваме Ви да се включите в надпреварата със собствени изделия.


Едновременно с това ще се проведат състезания по ръчно и машинно стригане на овце и по доене на кози. Победителите ще бъдат отличени с парични награди.


Традиционните за Гергьовден ритуално теглене на кантар и залюляване на момите на люлка са съставна част от веселието.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+