Новият спектакъл на ДКТ "Дора Габе" - подходящ за деца, гимназисти и възрастни

За първи път в постановка на кукления театър се използва мултимедия.

Новият спектакъл на ДКТ "Дора Габе" - подходящ за деца, гимназисти и възрастни

На 6 май от 18.00 часа ще започне премиерата на "Къде отиваш, конче?" - третото ново заглавие в афиша на кукления театър за тази година. Текстът е на Рада Москова, режисьор е Леонард Капон, сценограф е Крум Крумов, музиката е на д-р Стефан Москов, участват актьорите Теодора Желева, Бистра Боева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев.



И докато сценографът Крум Крумов за първи път работи с ДКТ "Дора Габе", то режисьорът Леонард Капон поставя "Шивачът на приказки" от Сашо Серафимов още през 1990 година. През годините съмвестната работа на известния режисьор и ДКТ "Дора Габе" е свързана още с "Котаракът в чизми", "Аладин" и др.

Рада Москова пише "Къде отиваш, конче?" в началото на 70-те, но пиесата е много актуална и днес.

Това е пиеса за стремежа към свобода и освобождаване от страха, за огромните изкушения, които ни чакат по пътя и как да направим така, че да не им се поддадем, заяви режисьорът Леонард Капон. Според него представлението е много сериозно и подходящо за съвместно гледане от деца и родители - за да разсъждават от своята гледна точка и да тълкуват заедно видяното. В представлението има 2 приказки - една за по-големите и една за по-малките, обясни Леонард Капон.

Директорът на кукления театър Петър Петров допълни, че "Къде отиваш, конче?" е подходящ спектакъл и за учениците в горен курс и той ще пробва да привлече сред публиката и гимназистите.

В "Къде отиваш, конче?" се залага на по-сложна реализация, която съчетава 3 различни стилистики - игра с кукли, игра на актьори и анимация. За първи път в постановка на ДКТ "Дора Габе" - Добрич се използва мултимедия, като целта е видеото да не присъства самоцелно, а да допълва традиционните за кукления театър изразни средства.

режисьорът Леонард Капон