Започва Третата глобална седмица за пътна безопасност, посветена на децата

Периодът от 4 до 10 май 2015 г. е обявен от ООН за Трета глобална седмица за пътна безопасност

Започва Третата глобална седмица за пътна безопасност, посветена на децата

Това е една възможност вниманието на обществото да бъде насочено към проблемите на пътната безопасност и най-вече тази на децата. Поради тази причина, официалното лого на кампанията е : „Спаси живота на децата!”.



Областният съвет на БЧК Добрич, сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Добрич, Регионален инспекторат по образование Добрич, РД „Автомобилна администрация” организират множество мероприятия в глобалната седмица по пътна безопасност.

Те започват днес с тематични беседи в училищата, с участието на пътни полицаи. В 13 часа ученици раздаваха балони и дипляни на шофьорите, уважаващи предимството на пешеходците, на "зебрата" до муея в градския парк.

На 6 май от 9.30 до 11.30 часа ще се проведе специализирана полицейска операция по метода широкообхватен контрол за използване на обезопасителни системи за деца, каски, колани и за проверка на правоспособността на водачите. Доброволци на БМЧК ще участват в акцията на сектор „Пътна полиция” на пети километър и ще раздават на водачите брошури и диплянки.

На 7 май от 14 часа в Зонален склад на БЧК в с. Победа ще се проведе Областното  състезание на ученическите екипи по първа помощ. В четвъртък ще се проведат и тематични родителски срещи с пътни полицаи, организирани с училищните настоятелства.

На 8 май в 12 часа автопатрули, разположени край училища и детски градини, ще включат сирените си за минута, в памет на загиналите в пътни произшествия деца. От 10 часа, във фоайето на Областна управа ще бъде подредена изложба с детски рисунки и ще бъдат наградени най-добрите.

На 9 май от 10 часа на площад „Свобода“ доброволци на БМЧК ще направят демонстрация по оказване на първа помощ при катастрофа, съвместно със Съюза на българските автомобилисти и КАТ.

През цялата седмица в техническите центрове на СБА ще се извършват безплатни консултации за подготовка на автомобилите за летния сезон.

2 деца са загинали, а 3 са ранени на територията на област Добрич през 2014 г. От началото на тази година е загинало едно дете, а 4 са ранени, съобщи гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич. Най-често пострадалите деца са пътници в автомобили, след това потърпевши като пешеходци и велосипедисти.