Съдът призна за невиновни двама, помогнали за пренасяне на краден кабел

Окръжен съд – Добрич, отмени постановената от Районен съд – Балчик, присъда, в частта, в която са осъдени 44-годишния Теодор Ив. Ив. от с. Кранево, община Балчик и 38-годишния Ахмед Б. Ахм., от гр. Варна.

Съдът призна за невиновни двама, помогнали за пренасяне на краден кабел
Въззивният съд ги призна за невинни по повдигнатото им обвинение за това, че на 5 срещу 6 януари 2007 г. като съизвършители, с цел да бъде набавена имотна облага, са спомогнали да бъде отчужден 20 метра четирижилен меден кабел на стойност 1321,20 лв., собственост на ВиК – Добрич, за който са предполагали, че е придобит чрез кражба от осъдено по делото трето лице.

Въззивният съд отмени присъдата в гражданско-осъдителната й част и отхвърли предявения спрямо тях от ВиК – Добрич, граждански иск за 2682,80 лв.

Съдебният състав намери за основателни част от доводите на защитниците на подсъдимите, посочени в молбата им и съдебното заседание днес. Теодор Ив. и Ахмед Ахм. са обжалвали пред въззивния съд, постановената от Районен съд – Балчик, на 25.11.2010 г. присъда, с която им е наложено условно наказание от 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Те претендират, че първоинстанционният акт е произнесен при съществени нарушения на процесуалните правила и е явно несправедлив. Според защитната им теза, те са помогнали на осъденото лице да пренесе кабела, но не са знаели как е придобит той. Тримата били задържани от полицейски патрул с автомобила, с който извозвали кабела от резервата „Балтата” в Албена. Адвокатите твърдят, че не са установени факти, които да доказват, че подзащитните им са спомагнали за отчуждаване на кабела.

Пред Окръжен съд – Добрич, двамата подсъдими и техните защитници посочиха, че съдебен заседател от първоинстанционният съд е показал преди и по време на съдебното заседание предубеденост на етническа основа. Двама свидетели разказаха пред въззивния съд как чули думите на съдебен заседател и приели, че са насочени към подсъдимия Ахмед.

Въззивният съд разпита днес също представител на ВиК ЕООД – Добрич, и полицай, на когото Ахмед Ахм. е посочил, откъде са натоварили кабела.