Тютюнопроизводителите ще получат субсидии, отменят протестите

Националната асоциация на тютюнопроизводителите пое ангажимент за отмяна на стачните действия, предвидени за 20 април.

Това стана след като в сградата на земеделското министерство бе подписано споразумение между фермерите, отглеждащи тютюн, представени от Цветан Филев, и министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов.

Тютюнопроизводителите ще получат субсидии, отменят протестите

Споразумението предвижда финансовите средства по схемата за Национали доплащания към директните плащания за тютюн за 2010 г. да бъдат изплатени на два транша - 35 млн. лв. до края на май и 35 млн. лв. до края на август, съобщиха от земеделското ведомство.

 

Средствата ще бъдат разпределени между различните сортове тютюн, като решението ще бъде взето от Консултативния съвет по тютюна към МЗХ.

 

В план сметката на ДФ „Земеделие" от бюджет 2012 г. да бъдат заложени средства в размер на 73 млн. лв. по схема за национални доплащания за тютюн, предвижда още документът. Страните се договориха тези средства да бъдат изплатени на един транш до края на месец март 2012 г.

 

При установени случаи на починали титуляри да бъдат представени пред компетентните институции удостоверения за наследници, пише още в споразумението.