Три добрички училища участват в международен проект за мобилност

Ученици от три добрички училища - СОУ „Димитър Талев”, Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” и СОУ „П. Р. Славейков”, се включиха в игрите по Проект Traffic Snake Game Network, финансиран от ЕК. Проектът е с продължителност 3 години.

Три добрички училища участват в международен проект за мобилност

Играта на Трафик-змията печели наградата на Sustainable Energy – Europe, защото рекламира устойчивата мобилност сред децата по един достъпен и интересен начин.



Кампанията „Играта на трафик-змията” цели да насърчи ходенето до училище с помощта на устойчиви начини на придвижване (ходене пеш, колоездене, ползване на обществен транспорт, ползване на споделен автомобил).

Самата игра е започнала преди повече от 10 години в няколко училища във Фландрия, Белгия, като в момента мащабите са нараснали до над 1000 училища във Фламандския регион. Проектът Traffic Snake Game Network е естествено продължение на инициативата CONNECT на ЕК, стартирала още през 2010 година.

Към момента са включени над 70 000 деца от 295 училища в 9 страни. От България партньор по проекта е Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество” – Национален координатор по Устойчива мобилност.

Проектът цели да създаде ефективна мрежа в целия ЕС, като репликира играта и увеличава участниците в нея, защото е успешно доказан инструмент за промяна на навиците при пътуване на деца в началните класове и техните родители, в новите страни-членки на ЕС.

Добрич със своите 3 училища вече присъства в Мрежата на една от най-успешните кампании за устойчива мобилност в училищата. Като най-активни участници, за децата от добричките училища се организира луксозна версия на играта на 24 април от 14 часа в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Предвидени са конкурси за рисунка на тема „Аз съм мобилен като смока Свилен”, за писмо до Свилен на тема „Как се придвижвам до училище”, развлекателно-занимателни форми на обучения по безопасност, прожекция на филми за безопасност и други.