Талевци обсъждат възможности за професионална реализация

Учениците от седми клас на СОУ „Димитър Талев” участваха в организирана поредица от дискусии по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Талевци обсъждат възможности за професионална реализация

Седмокласниците представиха ролята на половите стереотипи при кариерното развитие с помощта на филмите, които гледаха. След историческия обзор за развитието на професиите през вековете, участниците в дискусиите откроиха вече наложилия се равен достъп до образование и работа между половете в процеса на глобализация на обществото и навлизането на високите технологии.



Учениците представиха своето разбиране за разпределението на ролите в семейството, споделиха мнението си за професии, които считат за подходящи предимно за мъже или за жени и стигнаха до извода, че според спецификата и условията на труд, все още има полова диференциация.


Същевременно, независимо от половите стереотипи, седмокласниците осъзнават водещото място на личния избор, на знанията, уменията, способностите и смело споделиха своите амбиции за професионална реализация.