Болярката Мая Бърдарова откровено за любовта си към танца и "Жътвари" - Добрич

Ще ви срещнем с една красива, талантлива, усмихната и много амбициозна жена. Казва се Мая Бърдарова, родена във Велико Търново, но от 2001 година живее в Добрич. За нея танца и музиката са страст, но двете й момченца си остават най-голямата й любов.

Болярката Мая Бърдарова откровено за любовта си към танца и "Жътвари" - Добрич

Мая започва да пее още в тинейджърските си години, но по-късно разбира, че сърцето й принадлежи на българският фолклорен танц. В семейството й няма музиканти, но за сметка на това, заедно с брат й са музикални натури. И днес тренира красивият си глас, но по-скоро за удоволствие и пред най-близките си хора. След завършването на гимназия в родния си град смятала да продължи да изучава народни танци, но животът я среща с бащата на двамата й сина. Така красивата болярка се озовава в Добрич. Започва собствен ресторантьорски  бизнес, но не спира да танцува. Записва се в Ансамбъл за изворен фолклор "Добруджа", където Стоян Господинов е  главен художествен ръководител на трупата - известен в цяла България танцьор и хореограф. Господинов е впечатлен от таланта на Мая и с радост я подкрепя в нейните бъдещи амбиции. Само след две години в редиците на състава, Мая става водачка на хорото. Често участва с колеги в състезания и надигравания.



След шест прекарани години в АИФ "Добруджа", Мая записва специалност „Хореография” във ВСУ „Черноризец Храбър” гр. Варна. В момента е последна година студентка, но след това възнамерява да продължи образованието си в същата насока, но този път в Пловдив. Макар да е от Велико Търново, тя винаги е предпочитала да играе добруджански хора. Затова и създава собствена група за народни танци в Добрич – „Жътвари”.


„Жътвари” се сформира преди около две години и оттогава досега там са танцували повече от 200 човека. До създаването на клуба се стига след мечтата и визията на Бърдарова за красив и впечатляващ добруджански танц. Само чрез свой собствен проект тя би могла да изкаже чувствата и таланта си на хореограф. В момента Мая обучава три групи от Жътвари, но след броени дни започва да работи и с четвърта група – хора, които са открили любовта си към фолклора и искат да танцуват български народни танци. В „Жътвари” може да се запише всеки. Не е нужно да е добър танцьор – все пак трупата е за любители. Често се случва там да танцуват цели семейства, като най-малкият участник в момента е на 6 години. За тренировките винаги се ползва съпровод от жива музика. Акордеонът на Емил Халачев сякаш заиграва заедно с танцьорите.


Танцьорите не се боят да вземат участие във всяко по-голямо състезание в страната. От там са и множеството купи, награди, грамоти. Самата Мая дори вече е изгубила представа за броя на състезанията, където „Жътвари” са показали пред цяла България на какво са способни. Един от паметните и щастливи моменти за всички е през миналата година, когато вземат първо място в надпреварата в Русе. ”Русчуклийска среща” е може би едно от най-важните събития в народните танци в страната. Мая и възпитаници си тръгват от там с най-голямата награда за 2014 год. – златен медал. Следват поредица от титли и участия. В колекцията им заемат място почетни отличия, като тези от състезанията в Балчик, Аксаково, Добрич, Русе, Бранище, та дори и Турция. Освен първата награда от ”Русчуклийска среща”, една от най-сантименталните им купи е за първо място на Фестивала  “Жива вода” с. Каран Върбовка.


Паралелно със заниманията си на хореограф, Мая преподава и в две добрички училища – ПМГ „Иван Вазов” и СОУ” Д. Талев”. В математическата гимназия води заниманията от две години, от тази година работи и като лектор в СОУ ”Д. Талев”. Очарована е от таланта и желанието на възпитаниците си.


Ако се чудите откъде идва името „Жътвари” – спрете, една от най-близките приятелки на Мая, Яница дава идеята. Думата успява да събере в себе си всички цели, към които се стреми младата танцьорка, а именно амбиция да жъне успехи и любовта й към Добруджа.


Мая черпи вдъхновение от своя идол Стоил Енчев. Той е икона в бранша, хореограф и съосновател на Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“. Той е един от най-ярките представители на Добруджанската фолклорна област. Неговото творчество е познато не само в България, но и в много държави по света. Болярката не остава равнодушна към изкуството му и подобно на своя ментор прави чудеса с танците. Предпочита да черпи вдъхновение от неговите хореографии направени още преди 30-35 години.


За ръководителката на „Жътвари” не съществува друг вариант за професия, освен този. Никога няма да се откаже от танците, пред каквито и трудности да се изправи. Нейните амбиция, самоусъвършенстване, максимализъм и любопитство са водеща сила. Твори с любов и желание. Музиката на Добруджа й действа като хипноза. Макар да предпочита ролята си на преподавател, понякога оглавява хорото, но само на тренировки и празненства.


Това, което предстои – на 30 май жътварите ще жънат успехи на „Силистренски Игри”, а на 21 август ще мерят сили на фестивала в с. Жеравна. Да пожелаем успех на Мая Бърдарова и нека тя и компания да жънат само успехи!