30% по-малко летовници от Русия и Украйна

Такава е прогнозата на Министерството на туризма, съобщи в Добрич министър Николина Ангелкова.

30% по-малко летовници от Русия и Украйна

Днес тя се срещна с представители на туристическия бранш от областта и на местната власт. На срещата са били обсъдени възможностите за развитие на къмпинговия туризъм в региона, ремонта на пътя Албена - Балчик, улесняването на транзитното преминаване и на издаването на транзитни визи за деца от Русия, които ще пътуват към детските лагери в Кранево.



Очакваният спад на туристите от Русия и Украйна е около 30%, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя подчерта, че е рано за окончателни данни, защото съществува тенденция към записвания в последния момент и към индивидуално организиране на почивки. Русия е на четвърто място в общия туристопоток в България за година, но по отношение на летния сезон е на първо. Министър Ангелкова очаква предстоящият сезон да е труден, но не и трагичен, защото има завишен интерес от Германия, Израел, Скандинавските страни, Сърбия, Македония и др.

Кадрите са основен фактор в туризма, качеството на услугата се формира основно от обслужването, заяви министърът на туризма. Радвам се, че в Добрич има професионална гимназия и колеж по туризъм, сподели тя. Според нея браншът в България има проблем с кадрите, защото те са недостатъчни или не са добре подготвени.

Пречиствателна станция - Албена, обслужваща курорта и съседните села, ще бъде рехабилитирана по Оперативна програма "Околна среда", съобщи областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска. Ремонтът ще бъде на обща стойност 32 445 369 лева, от които 6 милиона и половина ще са държавно съфинансиране.