Прокуратурата ще спира финансови сделки, Борисов брани Пеевски, кабинетът няма да изпълни споразумението с „Уестингхаус"

Бойко Борисов: Не виждам вина в Пеевски за фалита на КТБ - вестниците продължават да следят и обратите около КТБ и бизнеса на Цветан Василев и съдбата на Агенцията по вписванията

Прокуратурата ще спира финансови сделки, Борисов брани Пеевски, кабинетът няма да изпълни споразумението с „Уестингхаус"

Спирането на финансови сделки от страна на прокуратурата е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.


„Главният прокурор или негов заместник да може да спира финансови операции или сделка с имущество за срок от 48 часа. Това ще може да се случва в изключителни случаи, предвиждат извънредни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от депутати от четири различни групи (ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт). Подписали са се бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Четин Казак.
За тези промени съобщи лично премиерът Бойко Борисов в петък, като уточни, че те са били изготвени след среща с "прокурорите и службите". Вчера пък главният прокурор заяви, че не бил сигурен откъде идва инициатива за тези промени. От неговите изявления, въпреки че не беше докрай конкретен, става ясно, че той приема такива правомощия, но само ако за тях е предвиден съдебен контрол.
Във внесените промени това не е записано. Освен това различното е че срокът, който главният прокурор ще има е двудневен, а не тридневен. Така няколко дни, след като премиерът Борисов поиска да се вмени такова правомощие на Сотир Цацаров, волята му беше изпълнена..." - в. „Дневник".

Прокуратурата ще спира частни сделки без съдебен контрол
Въпреки че депутатите признаха, че текстовете, писани специално за скандала около КТБ, са спорни и дори опасни, никой не гласува "против"
Правната комисия гласува набързо законопроектите. Със същия темп се очаква да минат и на две четения в зала.
Прокуратурата ще има изключителното правомощие да спира финансови операции или сделки с имущество за срок до 48 часа,..
Проектите минаха с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ. БСП се въздържа по промените в НПК, а подкрепи тези в ГПК. От Реформаторския блок обявиха, че имат решение да се гласува "въздържал се", въпреки че ден по-рано от ръководството обявиха, че са против. Накрая обаче единият депутат от РБ се въздържа, а другият подкрепи НПК, но се въздържа за ГПК.
С предлаганите изменения в НПК се създава нов член 203а, който предвижда "в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа". Предвидени са още извънредни правомощия за органите на досъдебното производство. Те ще могат да вземат "при необходимост мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общественоопасно деяние, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено". Освен това ще имат право и на временно изземване на средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Изрично е посочено, че изземването ще е по реда, по който сега прокуратурата действа при неотложност за събиране на доказателства - след това ще се иска одобрение от съдия.
В промените е неясно записано, че останалите мерки подлежат на обжалване пред съд. На правната комисия обаче се разбра, че съдебен контрол няма да има за правото да се спират финансови операции или сделки. За новото правомощие на главния прокурор вносителите пишат в мотивите, че то ще може да се осъществява при "непосредствена опасност, която не може да бъде предотвратена по друг начин". Това дава възможност за доста субективно тълкуване..." - в. „Сега".

Съдбата на споразумението "Уестингхаус" за построяване на седми реактор в Козлодуй също е сред темите на всекидневниците.

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант "Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.
На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г..." - в. „Стандарт".

„След идването на власт на правителството на Бойко Борисов официална София започна преразглеждане на споразумението с "Уестингхаус" в неговата цялост, клауза по клауза. Кабинетът "Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е помолила партньорите от "Уестингхаус" тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари..." - в. „Преса".

Борисов: Няма да потвърдим договора с "Уестингхаус" за VІІ блок на "Козлодуй"
"Като инвеститори „Уестингхаус" са добре дошли. Ако е изгоден проектът, би трябвало да намерят работеща схема. Като търговец нямаме финансовите възможности", обясни премиерът Бойко Борисов по повод отказа на американската компания да придобие 49% от капитала на бъдещия VII блок на АЕЦ "Козлодуй".„Ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим договора. Ще продължим да работим с „Уестингхаус" като партньор, но по начина, който беше подписано, не можем да поемем този ангажимент", заяви Борисов.
Американската компания "Уестингхаус" не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и да осигури съответстващото на този дял финансиране за построяването на новата ядрена мощност по нейна технология, каквото условие бе поставено от Министерството на енергетиката. Това съобщи Mediapool.
Агенцията се позова на свои източници от енергийното ведомство. Не е постигнато споразумение и за предоговаряне на дългосрочното изкупуване на електроенергията от двете ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3"..." - в. „Сега".

„Ние сме готови да работим по споразумението с "Уестингхаус" за 7 реактор на АЕЦ "Козлодуй", но ако те са инвеститор. Ако са търговец, ние нямаме финансови възможности. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента по време на т.нар. блиц контрол.
Борисов използва въпрос от БСП за договора между България и САЩ за военни бази у нас, за да съобщи, че на 31 март изтече срокът за взимане на решение по споразумението за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология АР-1000...
„Трябва да ви кажа, че толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, знаейки прекрасно, че нямаме възможност да вземем такъв голям кредит и да емитираме нов дълг, каза той", каза Борисов като се обърна към депутатите...
"Нашето мнение, като правителство, е този проект по така предложената схема и съответно подписаните от правителство на Пламен Орешарски, ние не може да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", допълни премиерът..." - в. „Дневник".

Вестниците продължават да следят и обратите около КТБ и бизнеса на Цветан Василев.

„Освен акциите на БТК, онзи ден НАП е запорирала и дяловете на Цветан Василев във фирма „Бромак" и компанията „Фина-С". Това личи от вписване в Търговския регистър.
Мотивът на данъчните, също както и при запорирането на БТК, е предполагаемо публично вземане, този път в размер на 1,9 млн. лв. Постановлението за налагането на тази обезпечителна мярка е подписано от Биляна Хаджийска, главен публичен изпълнител в НАП-София. Чрез „Бромак" Цветан Василев притежаваше мажоритарния пакет акции в КТБ.
Запор е направен и върху дяловете на Цветан Василев във фирмата „Фина-С", представляващи 100% от дружеството. Доскоро "Фина-С" работеше като инвестиционен посредник, но по молба на ръководството на компанията лицензът й беше отнет. Блокирани са и акциите на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1,5 млн. лв., както и акциите на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест".
Също както и при запора на БТК, обезпечителната мярка срещу „Бромак" и останалите дружества не допуска сделки с тях, но оттук нататък. Ако е направено някакво прехвърляне на дялове след датата 31 март 2015 г., от когато е запорът,.." - „Труд".

"Бойко Борисов: Не виждам вина в Пеевски за фалита на КТБ
Не Делян Пеевски, а Пламен Орешарски и Васил Чобанов са виновни за фалита на Корпоративна търговска банка /КТБ/. Цветан Василев да се върне в България да каже с кои политически сили се е срещал.
Това заяви премиерът Бойко Борисов в едночасово интервю по ТВ+.
"За мен виновен е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е, да, но не мога да кажа - Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал.
Ами тогава да ги привлекат като обвиняеми...
Борисов заяви, че Василев е дошъл при него в Банкя чисто човешки. Редно беше Цветан Василев да ме попита "мога ли да кажа, че съм имал среща с теб по мое настояване и аз да му отговоря "да" или "не". Това ме дразни в интервюто му", коментира Борисов..." - в. „Преса".

"Изобщо не се притеснявам, да отваря всички сейфове", това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод интервюто на Цветан Василев от преди дни.
Пеевски е категоричен, че няма спор между него и Василев и обяви, че няма да дава отговор на интервюто на Василев. "Според мен г-н Василев се опитва да отклони и много да елементаризира спора, че е между мен и него. Нямаме спор, да си отговаря пред държавата, да обяснява защо прехвърля тези активи по 1 евро", коментира Пеевски. С мен той няма друга тема, допълни той...
Запитан има ли защо Цветан Василев да се притеснява за живота си, Пеевски отвърна: "Не знам, питайте го от какво се притеснявам, от мен със сигурност няма за какво да се притеснява."... - в. „24 часа".

„В поредното си изявление, което този път Василев е избрал да публикува на сайта си, същият прави „достояние на обществото" метода си на управление на банката.
Бившият банкер прави редица разяснения и уточнения, тъй като според него много хора си изпуснали нервите, други направо позеленели от яд, а трети започнали да теоретизират на „експертно ниво".
Ето какво написа Цветан Василев:
КТБ e банка, защото: има собствен капитал, поддържа минимално изискуемите капиталови показатели, поддържа минимално изискуемата ликвидност, поддържа минимални задължителни резерви в БНБ, не e била ограничена със срок, както инвестиционните и хедж фондовете, развива се успешно повече от 14 години и извършва пълния обем от банкови операции. Многократно съм имал възможността да подчертая, че стратегията, която изградихме и следвахме, включваше по-скоро по-нестандартни форми на банков бизнес. Впрочем на онези, които претендират, че това е изключение, само бих искал да кажа, че почти всички големи банки ги прилагат чрез различни свои подразделения. Нима лизинговите компании, съществуващи в практиката на почти всички банки, опериращи на вътрешния пазар, не са точно тип SPV, които са финансирани от банките за тяхната дейност? Някои забравят, че аз все пак съм мажоритарен собственик на КТБ АД. За това са отговаряли други хора, които в момента са доверени лица на прокуратурата. Не считам, обаче, че това е било най-важното, защото точно срещу ангажиментите на тези компании (повтарям, в огромната си част по никакъв начин не принадлежащи ми) успяхме да финансираме придобиването и контрола върху редица структуроопределящи компании. Активите надхвърляха 2 милиарда евро, а годишната ЕБИТДА - 250 милиона евро...
"Стандарт" се опита да събере няколко мнения на финансови експерти. Никой от тях обаче не пожела да бъде цитиран, притеснявайки се, че името му ще се появи светкавично в личния сайт на Цветан Василев..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците продължават да следят и темата за съдбата на Агенцията по вписванията.

„Христо Иванов звъни в „Труд" и заявява: Не сме имали никакво намерение да закриваме Агенцията по вписванията.
Подписан от него документ го опровергава
„Нямаме и не сме имали никакво намерение да закриваме, нито пък да преобразуваме Агенцията по вписванията. Имаме намерение да я развиваме". Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред „Труд".
Изявлението му последва публикация, изразяваща тревогата на гражданите и бизнеса от разпространената по-рано информация, че министерството планира да закрие на 1 август агенцията и Централния регистър за особени залози като ги слее и трансформира във ведомствени дирекции.
Замисълът е отразен в документ под заглавие „Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие" (виж в галерията долу). Лесните справки в Търговския и Имотния регистър можеше да останат само спомен, ако тази програма беше превърната в реалност.
В крайна сметка на заседание на Министерския съвет вчера е прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с което тя запази своя статут. Закриването й по принцип не е лесна работа, тъй като нейното съществуване е предвидено в редица закони - за кадастъра и Имотния регистър, за Търговския регистър, за регистъра БУЛСТАТ и Семейния кодекс..." - в. „Труд".

Нямаме никакво намерение за закриване или преобразуване на Агенцията по вписванията, а само да я развиваме и надграждаме". Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов днес след заседанието на Министерския съвет, на което бе прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията (АВ).
Промените са базирани на задълбочен функционален анализ, който е извършен през 2014 г., като е бил иницииран от предишното ръководство на Министерството на правосъдието. С промените се цели решаването на идентифицирани проблеми в дейността и организационното структуриране на АВ, като например липса на ясно разграничаване на функциите, свързани с методическите указания и с координацията; липса на звено, което да извършва анализи по същество на дейностите по регистърните производства; непълноти при формулирането на функциите на част от звената, недостатъчно ефективно разпределение на функциите между различните управленски нива и др. Очаква се промените да доведат до уеднаквяване на практиките по прилагане на законодателството за поддържането на регистрите, подобряване на координацията и субординацията в Агенцията, ясно разпределение на функциите и отговорностите, подобряване на работните процеси и в крайна сметка - подобряване на услугите, които предоставя Агенцията.
От правосъдното министерство обясняват, че твърденията за закриването на Агенцията по вписванията не отговарят на истината..." - в. „24 часа".